Czibere: a kormány nagyra értékeli a szociális szolgáltatók munkáját

Javítanának a munkakörülményeiken

 A kormány mindent megtesz a szociális szférában dolgozók munkakörülményeinek javításáért, mert nagyra értékeli tevékenységüket - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára csütörtökön Herceghalmon.

    Czibere Károly azon a kétnapos konferencián tartott előadást, amelyet a Magyarországi Baptista Egyház és a Baptista Szeretetszolgálat rendezett az intézményeik módszertani fejlesztésére kapott több mint 200 millió forintos uniós támogatás elnyerésével kapcsolatban.

    Az államtitkár beszélt a szociális szférában tett kormányzati erőfeszítésekről és a várható változásokról, a baptista egyházzal fennálló folyamatos párbeszéd fontosságáról, valamint a gyermekeket, az időseket, a fogyatékossággal élőket segítő szociális szolgálatok tevékenységének erősítéséről.

    Kiemelte: az államtitkárság tavaly nyár óta kéthavonta konzultál az egyház vezetőivel, és szakértői szintű egyeztetéseket is tartanak. A napirenden lévő témák között szerepel az egyelőre rendszerszintű változásokat nélkülöző, de egyre hangsúlyosabb kormányzati figyelemmel kísért gyermekjólét, gyermekvédelem.

    Czibere Károly elmondta, hogy 460 millió forinttal több forráshoz juthatnak januártól a  járásközpontban található települési önkormányzati gyermekjóléti központok. A hátrányos helyzetű térségekben több családgondozót foglalkoztatnak majd, és a jövőben 50 új Biztos Kezdet Gyerekház épül.

    A várható kormányzati intézkedések részeként növelik és kiterjesztik az ingyenes gyermekétkeztetésre jogosulók számát. A bölcsődékben és az óvodákban ez a szám szeptembertől a jelenleginek a 3,5-szerese lesz - tette hozzá.

    Az államtitkár a központi törekvések sorában említette, hogy az idősügyi jelzőrendszer a mai formájában 2018-tól megszűnik, az új rendszer garantálja majd nemcsak a mostaninál sokkal több idős megfelelő ellátáshoz jutását, hanem a segítségért folyamodó családtagok támogatását is.

    Az idősotthonokban három fokozatú differenciált finanszírozást vezetnek be 2017-től, míg a fogyatékos embereket segítők új szolgáltatók belépésére, valamint a pályázati rendszer jelenlegi kötöttségeinek enyhítésére számíthatnak - sorolta.

    A szociális ellátórendszer férőhelyeinek állami finanszírozásakor elsőbbséget élveznek majd a megújulásra hajlandó fenntartók. A kormány kiemelt célja a szférában dolgozók bérrendezése is - hangsúlyozta Czibere Károly.

    A szociális ellátórendszerben tevékenykedők munkáját és e közösségek együttműködését méltatta beszédében Nyitrai Imre, az Emmi szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára is. Fontos mérföldkőnek nevezte, hogy a baptista szolgáltatók jelentős uniós támogatáshoz jutottak.