Az olasz kormány jóváhagyta a munkapiaci reformcsomagot, a szakszervezetek tiltakoznak

Megkönnyítik a foglalkoztatottak elbocsátását

Mario Monti olasz miniszterelnök kormánya pénteken jóváhagyta a munkapiaci reformcsomagot a szakszervezeti tiltakozások ellenére.

    A kormány szerint az Európai Unió által is szorgalmazott intézkedések hozzájárulnak  a gazdasági növekedéshez, új munkahelyeket teremtenek, és fokozzák az olasz gazdaság versenyképességét.

    A reformnak különösen az a része váltott ki élénk tiltakozást, amely megkönnyíti a foglalkoztatottak elbocsátását. A legnagyobb olasz szakszervezeti szövetség 16 órás általános sztrájkot és tüntetéseket hirdetett, ellenzéki politikusok pedig a törvény parlamenti vitájában igyekeznek majd módosításokat eszközölni.

    A reform egyebek közt új munkanélkülisegély-rendszert vezetne be, korlátozná az ideiglenes foglakoztatást annak érdekében, hogy több embernek legyen állandó állása, elősegítené a fiatalok munkába állítását, és támogatja a nemek egyenlőségét. Az utóbbi érdekében tiltja azt az állapotosok elbocsátását megkönnyítő gyakorlatot, hogy a munkaadók biankó felmondási levelet írattak alá a nőkkel.

    A kormány eltekintett attól, hogy a csomagot azonnal hatályba léptesse, teret engedve a parlamentnek a változtatásra. Renato Schifani, a szenátus elnöke szerint a gesztust „értékelte" a parlament.

    A munkapiaci reform a Monti-kormány harmadik fontos intézkedése tavaly novemberi hivatalba lépése óta. A reformok célja, hogy növekedési pályára állítsák a stagnáló gazdaságot és csökkentsék az államadósságot, amely a GDP 120 százalékán áll.