Így csökkenthetők az ügyvezetés közterhei

Részmunkaidős foglalkoztatás

Az adozona.hu olvasója négyórás munkaviszony mellett látja el egy kft. ügyvezetői feladatait. A kft.-ben mentesülhet-e a járulékfizetés alól, vagy legalább csökkenthetők-e a terhei? A kérdésre dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértőnk válaszolt.

   Több taggal rendelkező kft.-ben tag és ügyvezető is vagyok. A 1041-es bejelentő lapon munkaviszony melletti társas vállalkozóként vagyok bejelentve. A társaságban személyesen nem közreműködök, csak az ügyvezetést látom el. Március 31-éig más vállalkozásnál 8 órás munkaviszonyom volt. Április 1-jétől a munkaviszonyom 4 órás lett. Kell-e valamilyen módosítást végezni ezzel kapcsolatban, valamint kell-e járulékot fizetni? Mi lenne a megoldás, hogy mentesüljek a járulékfizetés alól a cégben, vagy a legminimálisabb legyen a teher, mivel nem igazán nyereséges a vállalkozás? – tudakolta Olvasónk.

   A munkaviszony esetén a 14T1041-es nyomtatványon be kell jelenteni a részmunkaidős foglalkoztatást - tájékoztatott a szakértő.

   Heti 36 órát el nem érő munkaviszony esetében a társas vállalkozásban a járulék és szociális hozzájárulási adófizetése aszerint alakul, hogy Ön milyen jogviszonyban dolgozik.

  Az ügyvezetői tevékenység, társadalombiztosítási szempontból munkaviszonyban, vagy tagsági jogviszonyban, választott tisztségviselői jogviszonyban látható el.

   Munkaviszonyban ellátott ügyvezetői tevékenység.

   Ez esetben nyugdíjjárulék, az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék alapja, valamint a társas vállalkozás által fizetendő szociális hozzájárulási adó alapja a munkaviszonyból származó jövedelem, amelynek napi 8 órás foglalkoztatás el kell érnie legalább a minimálbért. (Minimálbér: havi 101 500 forint, legalább középfokú végzettséget igénylő tevékenység esetén pedig a garantált bérminimum, azaz havi 118 000 forint. Középfokú végzettségnek minősül a szakmunkás-iskola is.)  Amennyiben az ügyvezetői feladatokat el lehet látni napi nyolc óránál kevesebb időben, akkor járulékfizetés valamint a szociális hozzájárulási adó alapjául vett jövedelem lehet kevesebb a fentiekben meghatározott minimálbérnél. A részmunkaidős foglalkoztatás esetén a nyugdíjjárulék, az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék és a szociális hozzájárulási adófizetés minimális alapja, a részmunkaidővel arányosítottan csökken. 

   Tagsági jogviszony illetve választott tisztségviselői jogviszony alapján ellátott ügyvezetői tevékenység.

   A nyugdíjjárulék alapja havonta legalább a minimálbér, az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék alapja havonta legalább a minimálbér másfélszerese. A biztosított ügyvezető után meg kell fizetni a szociális hozzájárulási adót is. Szociális hozzájárulási adó alapja legalább a minimálbér 112,5 százaléka.
 
Forrás: adozona.hu