A horvátok júliustól vállalhatnak munkát Svájcban

Svájc és az EU megegyezett a bevándorlási vitában

Az Európai Unió és Svájc egyezségre jutott szerdán a svájci bevándorlási szabályok szigorítása körül kialakult vitában, így a jövőben Bern lehetővé teszi a horvát állampolgárok munkavállalását az alpesi országban.

    A svájci kormány közölte, hogy július elsejétől kezdődően megnyitja munkaerőpiacát az EU legújabb tagállamának munkavállalói előtt, és ugyanúgy fog eljárni a horvát állampolgárokkal szemben, mint az EU más tagállamainak munkavállalóival szemben.

    Habár Bern korábban elkötelezte magát amellett, hogy tíz évre lehetővé teszi a horvátok számára a munkavállalást Svájcban, a bevándorlást korlátozó február kilencediki népszavazás után végül nem írta alá az erre vonatkozó egyezményt Zágrábbal.

    Az Európai Unió röviddel ezután, február 17-én felfüggesztette azokat a tárgyalásokat, amelyeket Svájccal folytatott annak részvételéről az uniós diákcsere- és kutatási programokban.

    Brüsszel a bevándorlást korlátozó svájci népszavazás után úgy nyilatkozott, hogy a személyek szabad mozgásának elvével kapcsolatban nem köt kompromisszumot, időt ad viszont Svájcnak arra, hogy megfelelő megoldást találjon a problémára.

     Az említett referendumon a szavazók hajszálnyi többsége, 50,3 százaléka úgy döntött, hogy Svájc állítsa vissza a bevándorlási kvótarendszert az Európai Unió polgáraival szemben.