A megszorítások és a munkanélküliség ellen tüntettek több európai országban

Május 1.

Tízezrek tüntettek csütörtökön Párizsban a munka ünnepe alkalmából a francia kormány takarékossági politikája ellen. A CGT szakszervezeti szövetség felhívására csak Párizsban 65 ezren vonultak fel délután, de hasonló tüntetések voltak Marseille-ben, Toulouse-ban és Lille-ben is.

    A múlt évhez hasonlóan a mérsékeltnek számító szakszervezeti szövetségek, a CFDT és az UNSA, idén sem vettek részt a kifejezetten kormányellenes megmozduláson. A dpa német hírügynökség szerint ezek a szövetségek alapvetően helyesnek tartják a kormány törekvéseit a költségvetési hiány csökkentésére, a legújabb, több mint 50 milliárd eurós takarékossági programnak is csak egyes elemeit kritizálják. A két szakszervezet idén "szolidárisabb Európát" követelve vonult utcára. 

    A rekord munkanélküliség sújtotta Spanyolország nagyvárosaiban mintegy 70 ezren tüntettek csütörtökön a munkahelyek hiánya ellen. A görögországi Athénban és Szalonikiben húszezren vonultak utcára a megszorítások ellen és egy szociálisan érzékenyebb Európai Unióért. Az észak-olaszországi Torinóban anarchisták kisebb csoportja összetűzött a rendőrséggel a május 1-jei felvonuláson. 

    Milliók vettek részt a kubai nagyvárosokban rendezett ünnepi nagygyűléseken és felvonulásokon. Havannában Raúl Castro elnök 600 ezer ember előtt mondott beszédet.