Fizetésemelést és jobb munkakörülményekért demonstráltak Ázsiában

Május 1.

Fizetésemelést és jobb munkakörülményeket követelő demonstrációk jellemezték május elsejét Ázsiában. Bangladesben több százan tüntettek, a tavaly április textilüzemi tragédia árnyékában. Több mint 1100-an haltak meg, amikor összedőlt egy engedélyek nélkül működő, nyolcemeletes gyárépület – írja az euronews.
 
   - Azt követeljük, hogy a gyár tulajdonosa biztosan megbűnhődjön. Kártérítést követelünk az eltűnt dolgozóknak is, akiknek nem került elő a holtteste a romok közül. A sérülteket pedig a kieső bérük miatt kell kárpótolni – foglalta össze igényeiket a ruhaipari dolgozók bangladesi szakszervezetének vezetője, Shamima Nasrin.
 
   Malajziában is az alacsony bérek és az általános forgalmi adó jövő évtől tervezett bevezetése ellen tüntettek. A fővárosban, Kuala Lumpurban ezrek gyűltek össze.
 
   Hongkongban a munkaidő egyenletesebb elosztását követelték a felvonulók. Azt szeretnék elérni, hogy megvalósuljon a 8 óra munka, nyolc óra szabadidő és nyolc óra pihenés elve. Volt felirat, amellyel a rabszolgaság ellen tiltakoztak.
 
Forrás: euronews