Van, aki ráfizethet a korán jött GYES-re és családi pótlékra

Nem várt kellemetlenség

Nem várt kellemetlenséggel járhat a családtámogatások kiutalásának múlt heti előrehozása: bár a családok számára így könnyebb volt az négynapos hétvége, a banki ügyfelek egy része ugyanakkor májusban nem tudja teljesíteni a kedvezményes számlavezetéshez elvárt feltételeket – írja a Privátbankár.

   Jó néhány családnak nem pusztán örömet, hanem megoldhatatlan problémát okozott a Magyar Államkincstár (MÁK) azzal az intézkedésével, hogy még a hátunk mögött lévő hosszú hétvége előttelutalta a családtámogatási ellátásokat. Így ugyanis április 29-én és 30-án érkezett meg a bankszámlákra a májusi családi pótlék, anyasági támogatás, GYES vagy a gyermeknevelési támogatás (GYET) összege.
 
   A problémával azok a családok szembesülhetnek, akik olyan számlacsomagot választottak bankjuknál, ahol a kedvezményes használat (például a számlavezetési költség-mentesség, ingyenes utalás, stb.) feltétele a számlára érkező rendszeres, előre meghatározott összegű utalás. Ha az adott hónapban ez az összeg nem érkezik meg, a bank jogosult a kedvezményes (esetenként 0 forintos) számlavezetési díj helyett a számlacsomag tényleges költségét ráterhelni az ügyfélre. Ez akár több száz forintos többletköltséget jelenthet.
 
   Persze, mondhatnánk, hogy a kedvezményes számlacsomag igénybevételéhez messze nem elegendő akkora összeg számlára érkezése, mint amit a családtámogatás keretében utal a MÁK, s e tekintetben viszonylag kevés lehet az érintett. Ugyanakkor nem feledkezhetünk meg arról, hogy a feltételek teljesítése a legtöbb banknál csak összeghez kötött, azt, hogy ezt hány utalásból oldja meg a számlatulajdonos mellékes. Így viszont – miután több banknál akár 150, sőt 200-300 ezer forint számlára érkezése is elvárás lehet a kedvezmények igénybevételéhez – sok olyan család lehet, ahol a munkabér mellett a családtámogatások néhány tízezer forintos összege is számít a limitszint eléréséhez.
 
  A mostanihoz hasonló helyzet rendszerint az év végén szokott nagyobb gondokat okozni, amikor a munkáltatók dolgozóiknak kedvezve (s persze sokszor könyvelési okokból is) előszeretettel hozzák előre, decemberre az év utolsó hónapjára esedékes munkabérek kifizetését. Ennek nyomán a januári utalások elmaradnak, ami ismét a számlavezetési feltételek elmaradását vonja maga után.
 
   Miként a rendszeres megtakarítási termékeknél, úgy a kedvezményes számlaszolgáltatások esetében is akad olyan konstrukció, ahol évi 1-2 csúszást elnéz a rendszer a feltételek teljesülésében, ám a legtöbb helyen automatizmus uralkodik: a rendszer automatikusan ráterheli a következő hónapra az emelt szolgáltatási díjat. A MÁK korai utalásával pórul járt ügyfelek ugyanakkor bankjuknál jelezhetik az esetet és jó eséllyel számíthatnak méltányosságra is, ám ezt központilag nem képesek kezelni a hitelintézetek.

Forrás: Privátbankár