8600-an csatlakoztak a megváltozott munkaképességűeket segítő programhoz

Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal:
 
A megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítését szolgáló országos program keretében 10 ezer ember foglalkoztatására nyílik lehetőség, eddig 8600-an csatlakoztak a programhoz - közölte a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgató-helyettese szerdán Zalaegerszegen.

    Tatosné Takács Andrea a programot ismertető országos konferenciasorozat zalai állomását megelőző sajtótájékoztatón kifejtette: a megváltozott munkaképességűek és foglalkoztatóik június 30-ig csatlakozhatnak.

    Az eddigi résztvevők közül - akik 100 százalékos bér- és járuléktámogatásban vagy képzési és utazási támogatásban részesülnek - 4200-an helyezkedtek el munkahelyeken, ezren pedig képzésben részesülnek.

    Hozzátette: a 11,7 milliárd forintos keretű programból 131 millió forintot költöttek el eddig Zala megyében, ahol mostanáig 313 ember csatlakozott a programhoz. Közülük 183-nak sikerült elhelyezkednie és 81-en vesznek részt képzéseken. A megyében Zalaegerszegen, Nagykanizsán és Keszthelyen a hivatal 14 munkatársa foglalkozik a rehabilitációt segítő feladatokban - jelezte a főigazgató-helyettes.

    Rigó Csaba Zala megyei kormánymegbízott a sajtótájékoztatón elmondta, hogy Zalaegerszegen egy helyen, a Mártírok útján fogadják a megváltozott munkaképességű ügyfeleiket. Az ő munkához juttatásukat, életkörülményeik javítását segítő szolgáltatásokat, illetve a komplex rehabilitációs felülvizsgálatukat a későbbiekben a Göcseji úton most felújítás alatt álló kormányhivatali épületben, az eddiginél korszerűbb körülmények között végzik majd.

    Gyutai Csaba, Zalaegerszeg polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy a városban és országosan is örvendetes szemléletváltás tapasztalható, a megváltozott élethelyzetű embereket a társadalom segíteni kívánja. A zalai megyeszékhelyen például olyan otthont hoztak létre a fogyatékkal élők számára, amely bentlakásos és nappali ellátást biztosít, de a foglalkoztatási lehetőségekben is segítséget nyújt.