Ideális a távmunka a szellemi munkában

Dolgozz Otthonról Nap

Két éve annak, hogy a rugalmas munkavégzést ösztönző kezdeményezést a Telenor és a Microsoft elindította hazánkban: a külföldi mintára létrehozott napon 110 cég 3000 munkavállalója csatlakozott – írja a Metropol.
   
   A rugalmas, alkalmanként otthonról történő munkavégzés a dolgozó és a munkáltató számára egyaránt hasznos. Idén is több mint 100 cég nyújt munkatársainak lehetőséget arra, hogy kipróbálják, milyen a nappaliból dolgozni.
 
Alig van itthon távmunkás
 
   Az otthoni munkavégzés, a távmunka elterjedéséért van még mit tenni: a KSH adatai szerint 3% a távmunkában dolgozók száma. Ez az adat ugyanakkor régi, és nem tartalmazza azokat a munkavállalókat, akik alkalmanként vagy heti néhány alkalommal végzik így munkájukat.

   A Magyar Távmunka Szövetség becslése szerint velük együtt 16-20% lehet a távmunkában dolgozók aránya, amit akár 25-30%-ra is fel lehetne tornászni.
A Hay Group tavalyi felmérése szerint a hazai vállalatok 69%-a a rugalmas munkaidő valamilyen formáját lehetővé teszi az alkalmazottak számára, 44% pedig a hét legalább egy napján azt is megengedi dolgozói egy részének, hogy otthonról végezzék a munkájukat.
 
A bankszektor lemaradt
 
  A Magyar Távmunka Szövetségnek, a Dolgozz Otthonról Nap szakmai partnerének elnökségi tagja, Tóth Adrienn szerint egy ilyen kezdeményezés segíthet abban, hogy egyre több munkáltató és munkavállaló próbálja ki a távmunkát. Különösen azt tartják előnyösnek, hogy a kezdeményezés a munkáltatók irányából érkezik.

   – A legideálisabb persze az, ha spontán alakul ki, mondjuk, ha a munkavállaló jelzi, hogy otthon kellene maradnia például egy kéményellenőrzés miatt, de emiatt nem szeretne szabadságot kivenni, otthonról dolgozna inkább. Ez a munkáltatónak is jó, mert a munkavállalóra számíthat, dolgozik, számára pedig az az előny, hogy kipróbálhatja magát ebben a helyzetben –mondja.

   Ők azt tanácsolják, hogy kezdetben egy próbanapot jelöljenek ki a cégek, amelyre például ideális lehet egy szombati munkanap. A tapasztalatok elemzése után alkalmi jelleggel, később folyamatosan ki lehet jelölni havi egy ilyen munkanapot.

   Távmunkát főleg a szellemi munkát végzők tudnak vállalni: a definíció szerint az infokommunikációs eszközökön keresztül, a munkáltató székhelyétől távol végzett munka sorolható ide.
 
Sokféle előnye van
 
   A Dolgozz Otthonról Nap kezdeményezői szerint számos előnye van annak, ha a munkavállalók részben vagy egészben a számukra legkényelmesebb közegben, azaz otthonukban dolgoznak. Eredményesebb, elmélyültebb és kreatívabb lehet ez a munka, mivel sok zavaró tényezőt kiiktat az iroda mellőzése.

  A távmunka erősíti a munkáltató és a munkavállaló közti bizalmat, és jót tesz a cég imázsának. Az utazás kiiktatása időt spórol a dolgozónak, valamint óvja a környezetet is. A dolgozók rugalmasabban osztják be idejüket. Főként a családosok profitálhatnak a távmunkából – így egyszerre lehet otthon maradni a beteg gyerekkel, és dolgozni is.

Nemzetközi felmérések eredményei
• A hét egy részében otthon dolgozók produktívabbak azoknál, akik egész nap az irodában ülnek egy új-zélandi–ausztrál felmérés szerint.

• Egy tavalyi kutatás szerint a vállalatok 94%-a alkalmas arra, hogy rugalmasságot vigyen a munkaidőbe.

• A nők a gyerekek és a ház körüli munkák miatt dolgoznak inkább otthonról, a férfiak pedig azért, hogy jobban tudjanak koncentrálni – állítja az Új-dél-walesi Egyetem tavalyi kutatása.

• 26 ezer menedzser és cégtulajdonos körében végzett felmérést a Regus a munkavégzés helyéről: eszerint a válaszadók 48%-a a munkahét felében távolról dolgozik.
 
Forrás: Metropol