HDSZ: az idei bértárgyalások halogatása, a húsipari bérek évek óta tartó elmaradása csökkenti a húságazat stabilitását és vonzerejét

A Húsipari Dolgozók Szakszervezete, alapszervezetei még a múlt év végén a szokásos gyakorlat szerint megküldték javaslataikat a 2014. évi béremelésekre vonatkozóan. A bérekről szóló párbeszéd megkezdődött kora tavasszal, de nagyon vontatottan halad. Néhány cégnél sor került jövedelemnövelésre, de csak bónusz, prémium elemek növelésére, kifizetésére. A szakszervezet megítélése szerint a többéves kihagyás ellenére több cég nem szándékozik emelni a béreket, pótolni a bérkompenzáció elmaradását, az adórendszer nettó bércsökkentő hatása következtében elvesztett jövedelmeket. Egyes területeken csak jelképes bérrendezéssel növelnék a fizetéseket. A Húsipari Dolgozók Szakszervezete jól ismeri a vállalkozások nehéz helyzetét, de ezzel együtt elfogadhatatlannak tartja, hogy egy növekvő gazdaságban, több éves kihagyás után sem törekszenek a cégek javítani a munkavállalók jövedelmi pozícióját, növelni az ágazat vonzerejét. Pedig az új német minimálbér fokozhatja a hentesek kiáramlását.

    A 2012-2013-as kormányintézkedések után részben, vagy egészben önkormányzati tulajdonba került húsipari vállalkozások helyzete további kiemelt figyelmet kíván a tulajdonosoktól, a szaktárcától annak érdekében, hogy az érintett húsipari cégek, munkahelyek megmaradjanak. A Pápai Hús 1913. Kft. helyzetének rendezése érdekében hozott 2013. decemberi kormányhatározat végrehajtása vontatottan halad, ami aggodalommal tölti el a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének kongresszusi küldötteit, továbbra is veszélyeztetve látják a pápai munkahelyek megmaradását. Reméljük, hogy a kormány nem adta fel ez ügyben tett eddigi pozitív intézkedéseit.

    A húsipar általános helyzetének, versenyképességének további javítása érdekében elengedhetetlen lenne az ÁFA csökkentés továbbvitele az élelmiszerek, így a húsipari termékek vonatkozásában is.

    A húsipari szakma és a HDSZ is helyes kormányzati döntésnek tartotta a sertéságazat fejlesztésére kidolgozott stratégia elfogadását, egyenlőre azonban ennek pozitív eredményei nem látszanak, a vágósertés állomány nem növekszik, inkább csökken.

    A HDSZ már többször állást foglalt, hogy a húsipar versenyképességének javítása érdekében elengedhetetlenek a beruházások, műszaki és technológiai fejlesztések, amelyhez külső forrásokra is szüksége van az ágazatnak. A szakszervezet bízik abban, hogy a 2014-2020. közötti EU-s forrásokból – mint ahogy az a kormányzat tervei között is szerepel – a kis- és közepes vállalkozások mellett a nagyobb húsipari cégek is részesülhetnek.

    A szakszervezet által is támogatott,  a Pick Szeged Zrt. által tervezett mohácsi vágóhíd beruházás mellett remélhetőleg további jelentős fejlesztésekre is sor kerülhet. Beruházások nélkül a szakszervezet megítélése szerint nincs jövője az ágazatnak.  

    A legújabb fejlemények – orosz húsexport leállítása - aggodalommal töltik el a húsipar munkavállalóit, a szakszervezetet, különösen a foglalkoztatásra gyakorolt esetleges negatív hatása miatt. Remélhetőleg a gazdaságpolitika, a kormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy újra elindulhasson az exporttevékenység.

Budapest, 2014. május 20.

Kapuvári József
HDSZ elnök