KSZSZ, MKKSZ: KÖSZÖNTJÜK A KÖZSZOLGÁLATI TISZTVISELŐKET!

A Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége (KSZSZ) és a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) nevében a KÖZSZOLGÁLATI TISZTVISELŐK NAPJA alkalmából nagyrabecsüléssel és munkájuk iránt érzett tisztelettel köszöntjük Magyarország közigazgatásában dolgozó kormánytisztviselőket, köztisztviselőket és valamennyi munkavállalót.

Július 1-je a közhivatalokban dolgozók ünnepe. Ebből az alkalomból is meggyőződéssel állítjuk, hogy ezen a területen dolgozók kiemelkedően megfelelnek a növekvő követelményeknek.
Az állampolgárok részéről megnyilvánuló jogos elvárás a magas fokú szakmai felkészültség, az empátia, a lelkiismeretesség és mindenekelőtt az ügyfélközpontú ügyintézés. E hivatás gyakorlói ennek tudatában végzik mindennapi munkájukat. Tisztában vannak azzal, hogy  milyen felelősséget jelent a lakosság, az ügyfelek és az állam szolgálata, a közjó érvényre juttatása.

Közszolgálati hivatásuk felelősségteljes gyakorlásáért a kormánytisztviselőket és a köztisztviselőket elismerés, köszönet és érzékelhetőbb társadalmi megbecsülés illeti.
Közigazgatásunk jól szolgálja Magyarországot. Mindez azonban nem tükröződik e munkát végzők javadalmazásában.  Az utóbbi években romlott a közszolgálatban dolgozók jövedelmi helyzete, hátrányos változások történtek a közhivatalnokok élet- és munkakörülményeiben.  Több mint fél évtizede nincs általános bérfejlesztés, változatlanok az illetménytételek, csökkent a keresetek reálértéke, és ezért  ebben a munkavállalói körben is  megjelentek a  napi megélhetési gondok.

A megoldás érdekében ismételten határozottan felkérjük Magyarország Kormányátmint munkáltatót -, hogy a 6. éve befagyasztott közszolgálati illetményeket   legalább 20 %-os mértékben növelje!

Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy a közszolgálati dolgozók általános bérrendezése nem csak az érintett  munkavállalók  jövedelmi-, megélhetési- helyzetének   javítása tekintetében sürgető. Annak megoldása érdekében is kell közös erőfeszítéseket tennünk, de azért is, mert ma már a munka értékétől tartósan leszakadó díjazás a közszolgálati feladatok színvonalas ellátását is veszélyeztetheti.

A KSZSZ és az MKKSZ hív és vár minden kormánytisztviselőt és köztisztviselőt a szakszervezetekbe! Csak az összefogás, a cselekvő szolidaritás és a közös fellépés eredményezheti a közigazgatási munkavállalók helyzetének javulását. Számítunk a lakosság, az ország közvéleményének támogatására, és együttműködést ajánlunk az e területen működő  szakmai érdekképviseleteknek.

Ünnepük alkalmából a magyar közigazgatásban dolgozó valamennyi közszolgálati tisztviselőnek és munkavállalónak szakmai sikereket, jó egészséget és egyéni boldogulást kívánunk!
 
Budapest, 2014. június 30.
 
 
 
 
                             Dr. Agg Géza                                                Boros Péterné
                             KSZSZ elnök                                              MKKSZ főtitkár