A Független Egészségügyi Szakszervezet közleménye

A Független Egészségügyi Szakszervezet   a Szociális Munka Napján nem ünnepelt.  A Szociális Ágazatban 1 éve sztrájkkészültség van. A munkavállalók jogos követelései 1 év alatt nem teljesültek és a Kormányzat részéről most is homályos ígéretek képezik a jogos bérrendezést, a rendezett munkakörülményeket, a kiszámítható életpályát. November 12-e a Szociális  Elégedetlenség Napja. Utcai demonstrációval és Petíció átadással fejeztük ki elégedetlenségünket jelezve, hogy elfogyott a türelem, azonnali kormányzati döntést várunk követeléseink teljesítéséről, nemcsak ígéreteket.

Czibere Károly államtitkár   a 2014.november 12.-én kiadott EMMI közleményben a szakszervezetekre  hárítja a felelősséget az EMMI és a Sztrájkbizottság közötti megállapodás aláírásának elmaradásáért.  Olyan új időpontra hivatkozik, amelyről a szakszervezeti oldal nem kapott értesítést, mint ahogy a hétfői egyeztetésen kért garanciák elfogadásáról sem értesítette a Sztrájkbizottságot.
 
Zavarosak számunkra a bérekkel, jövedelmekkel kapcsolatosan elhangzottak is.  Czibere Károly államtitkár által a HÍR TV-ben közzétett adatok a szociális ágazat jövedelmi helyzetéről nem felelnek meg a valóságnak, és megtévesztőek mind az ágazatban mind az azon kívül dolgozók számára. A tárca felelős vezetője szerint  a szociális szférában a szakszervezetek által közölt 80-90 000 Ft közti átlagkereset a közfoglalkoztatottakkal együtt számított bér, és a valós nettó bérek 104 ezer Ft-ot tesznek ki.  A KSH adatai szerint a közfoglalkoztatottakkal együtt számított nettó kereset az ágazatban 2014-I. félévben  66 466 Ft,  a szociális ágazatban a közfoglalkoztatottak nélkül fizetett nettó átlagkereset 87 878 Ft volt,  és mivel ez az első féléves adat, már a 2014-évben bevezetett bérpótlékokat és a vezetői béreket is tartalmazza. Mivel mi tudjuk, hogy a közfoglalkoztatottak bére lefelé torzít, ezért végeztünk számításokat arra nézve, hogy ezt a hatást kiszűrjük. Szomorú, hogy az ágazat első számú vezetője, az államtitkár 104 000 Ft-ról beszél, tehát vagy nincs tisztában a fent leírtakkal, vagy csúsztat.
 
Számos esetben kértük már, többek között a tárca felelős vezetőitől  és  az Országos Közszolgáltató Érdekegyeztető Tanácson  is, hogy  KSH mutassa ki a közfoglalkoztatottak nélküli béreket,kereseteket is, mivel a statisztika így torz, és bármilyen félreértés alapjául szolgálhat,és mint látható félrevezető hivatkozásra teremt alkalmat.
 
A számok pontosítása  már azért is fontos, mert ezek szolgálnak alapul a következő időszak béremeléseinek.
Talán kevés hangsúlyt kapott eddig az a tény is, hogy a szociális ágazat területén nagyon sok a folyamatosan működő intézmény/szociális, idős és betegeket, fogyatékkal élőket ellátó intézmény/ahol magasak a szakmai  követelmények, többműszakos a munkarend,ünnepnapokon is dolgozni kell, és ezek a méltánytalan mértékű keresetek műszakpótlékkal, a hétvégi műszakok ellentételezésével együtt értendők. Egyetlen olyan ágazat sincs sem a közszférában sem azon kívül, ahol a dolgozók nettó keresetei ilyen alacsonyak volnának,még a sokkal kedvezőbb munkafeltételek mellett sincs sehol ilyen alacsony mértékű anyagi elismerés.
 
A tárca által előkészített megállapodás aláírására azért nem került sor , mivel az semmi konkrét ígéretet nem tartalmazott a bérhelyzet javítására, viszont a partnerek egyoldalú kötelezettségvállalását várta el a tárca, hogy az érdekvédők  lemondanak a bérkövetelések tárgyaláson kívüli minden módjáról,ami a hosszú ideje tartó hitegetés,és mind a mai napig homályos ígéretek mellett nem alternatíva számunkra
 
 A Szociális Ágazat munkavállalói készek az erőteljesebb nyomásgyakorlásra is, ne kényszerítse a Kormány az Ágazat munkavállalóit, hogy a végső nyomásgyakorló eszközhöz a sztrájkhoz folyamodjanak.
 
 
Budapest, 2014. november 13.
 
 
                                                                                                  Kiss László elnök
                                                                                  Független Egészségügyi Szakszervezet