A Nemzetgazdasági Minisztériumban egyeztetett a LIGA Szakszervezetek

A Nemzetgazdasági Minisztériumban egyeztetett ma délután a LIGA Szakszervezetek részéről Gaskó István elnök, Gál Rezső társelnök, és dr. Mészáros Melinda főtitkár, valamint a Kormány részéről Varga Mihály miniszter, valamint Czomba Sándor és Tállai András államtitkárok. - Varga Mihály nem tudott ígéretet tenni, hogy a megbeszélésen elhangzott információk alapján támogatná a kezdeményezéseinket, így maradtak a nézetkülönbségek és szóbeli ígéretek, amelyek azonban közel sem elegendőek a november 21-i demonstráció lefújására.

A megbeszélésen Gaskó István felsorolta a legsúlyosabb problémákat – többek között azokat is – amelyek miatt sort kell keríteni a pénteki demonstrációra. A meghirdetett célokon túl – korkedvezményes nyugdíjrendszer megszűnése, a kafetéria adóterheinek növelése, a költségvetési törvény társadalmi egyeztetések nélküli beterjesztése – a LIGA Szakszervezetek sérelmezi a 2012-ben hatályba lépett Munka törvénykönyve munkavállalókra nézve különösen súlyos passzusait, a sztrájktörvény módosítását, amely gyakorlatilag ellehetetleníti a sztrájkot, a bértárgyalások megkezdődésének hiányát, és kiváltképp a társadalmi párbeszéd szüneteltetését (idén például még nem ülésezett a VKF).
 
Varga Mihály elmondta, hogy a kafetéria adókedvezményeinek átalakítása nemzetgazdasági döntés, melynek célja a belföldi turizmus élénkítése, továbbá meglátása szerint a rendszer végül a munkavállalók számára kedvezőbb lett.
 
Gaskó István folytatva a munkavállalók sérelmeinek felsorolását, jelezte, hogy az ötlet, miszerint a kormány még ebben a ciklusban ki akarja vezetni az ún. munkanélküli segélyt, elfogadhatatlan a LIGA Szakszervezetek számára. A felvetésre reagálva Czomba Sándor tájékoztatta a tárgyalás résztvevőit, hogy az álláskeresési járadék kivezetése nincs napirenden, ellenben a segélyeket valóban szeretnék kivezetni a rendszerből, és a munka irányába terelni az embereket. Reakciójában Gál Rezső LIGA társelnök rávilágított, hogy pont az ilyen szakmaiatlan megfogalmazások és félrehallások miatt volna szükség a társadalmi párbeszéd intézményeinek folyamatos és érdemi működtetésére.
 
Varga Mihály a felsorolt problémákra válaszul kijelentette, hogy a kormány álláspontja szerint a sztrájktörvény megfelelően működik, „a korábbi hibákat javították benne”, továbbá hangot adott azon véleményének is, hogy a társadalmi egyeztetés legmélyebb formája a választások, amelyből három is volt idén.
 
A LIGA Szakszervezetek képviselői hangsúlyozták, hogy a Sztrájktörvény és az új Munka törvénykönyve tapasztalatai magukért beszélnek, nem halaszthatóak tovább a módosításokról szóló tárgyalások. A társadalmi egyeztetésről szólva pedig Gaskó István idézte Angela Merkel kancellárasszonyt, aki az ILO ülésén elmondta: a szociális partnerekkel folytatott egyeztetések nélkül nincs kilábalás a válságból.
 
A felek végül abban egyeztek meg, hogy a VKF monitoring bizottságában már a jövő héten kezdődjön meg a munka, elsősorban a 2015. évi bérekről, valamint a Munka törvénykönyve esetleges módosításáról. A nemzetgazdasági miniszter vállalta továbbá, hogy tájékoztatja az Igazságügyi minisztert a sztrájktörvénnyel kapcsolatban elhangzott problémákról, és a kormány hétfői ülésén tájékoztatja a miniszterelnököt a ma elhangzottakról. A korkedvezményes nyugdíjak ügyében sem tudott biztosat mondani, de elhangzott, hogy alapvetően nem látja akadályát a rendszer újbóli meghosszabbításának.
 
A tárgyalódelegáció kérését, miszerint írásban rögzítsék az elhangzottakat, és aláírt megállapodás formájában tegyen ígéretet a kormány nevében a Nemzetgazdasági miniszter, elutasították, mi több, Varga Mihály arra sem tudott ígéretet tenni, hogy a megbeszélésen elhangzott információk alapján támogatná a kezdeményezéseinket, így maradtak a nézetkülönbségek és szóbeli ígéretek, amelyek azonban közel sem elegendőek a november 21-i demonstráció lefújására.
 
A LIGA Szakszervezetek elnöksége ezért mai határozata alapján, teljes erővel folytatja az előkészületeket a pénteki demonstrációra, és szakszervezeti hovatartozástól függetlenül felhív minden munkahelyi és ágazati érdekképviseletet, hogy vegyenek részt a november 21-én délután a budapesti Kossuth téren tartandó tüntetésen!
 
LIGA Szakszervezetek
2014. november 20.