KKDSz: Gyújtsunk fáklyát a magyar kultúráért!

„Egy nemzet ereje a kiművelt emberfők sokaságában rejlik.” Gróf Széchenyi István sokat idézett megállapítása ma is megállja a helyét, de korunkat mégsem a kiművelt emberfők sokasodása, hanem fogyatkozása jellemzi. Bár a közszolgálatban dolgozók reálkeresete 2008 óta egyharmadával csökkent, a 2015-ös költségvetésben sem szerepel számukra béremelés. Ma már nem csak dolgozói szegénység van, hanem dolgozói nyomor és éhezés is. Ez nem csak a mi, és méltatlanul lenézett szakmáink szégyene, ez az egész ország szégyene!
 
A művelődés a rendszerváltás óta egyetlen kormány számára sem jelentett prioritást. A látvány-beruházások, megaprojektek árnyékában a kultúra intézményei és a bennük dolgozó szakemberek egyre mostohább körülmények között vegetálnak. E tendencia hatására a teljesítmény minősége és a szellemi értékek iránt fogékony, a kulturális szolgáltatásokra igényt tartó felhasználók életminősége is romlik.
2015. január 20-án a Magyar Kultúra Napja előtt két nappal a Közműlelődési és Közgyűjteményi Dolgozók Szakszervezete (KKDSz) civil szervezetek és a társszakszervezetek bevonásával demonstrációt szervez Budapesten.

Mi minden tüntetésen ott vagyunk veletek, és – bárki sérelméről van szó – veletek együtt kiáltjuk: NEM HAGYJUK! Azt kérjük, hogy minket se hagyjatok magunkra.
Előzetes program:
17:00 h
Gyülekezés a Magyar Tudományos Akadémia
(1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.) előtt.
17:15 – 17:45 h
Beszédek és műsor. (Témák: Visszaélnek Gróf Széchenyi István nevével. A Magyar Kultúra Napja a Himnusz születésnapja. „Balsors akit régen tép” – a magyar művelődés helyzete a 2015. évi költségvetés tükrében.)
17:45 – 18:15 h
Fáklyás felvonulás az Akadémiától a Szalay utcáig. (A Nemzeti Erőforrás Minisztérium érintése után végállomás a Néprajzi Múzeum melletti színpad.)
18:15 – 19:00 h
Műsor és beszédek. (Téma: Visszaélnek Gróf Klebelsberg Kunó nevével. A kultúra szabadsága, ismét „támogat-tűr-tilt” a politika? Múzeumi negyed, avagy Ligeti Veszedelem! A kultúra és az internet, az információ szerzés szabadsága. Hol az alagút vége, avagy a kulturális intézmények és munkatársaik tényleg feleslegessé váltak?)
19:00 h
A KKDSz rendezvény végének bejelentése.
Utána: Fakultatív program civil szervezésben a Kossuth téren: „Szabad a mikrofon – Mondd el magad!”
A budapesti demonstrációval azonos időben más településeken is lángok gyúlnak a magyar kultúráért. A lista folyamatosan bővül, az esemény fb-oldalán lehet követni – és csatlakozni is!