Munkavállalói ismeretek tananyagot fejlesztett a LIGA Szakszervezetek szakiskolák számára

A LIGA Szakszervezetek munkavállalói ismeretekcímmel  tananyagot fejlesztett szakiskolák számára, felismerve a munkaerőpiac szereplőinek kutatási adatokkal is alátámasztott igényét arra vonatkozóan, hogy a magyar pályakezdő fiatalok  képzése során szükséges azon ismeretek, kompetenciák fejlesztése, melyek segítik a munkába állást és a munka világában való eligazodást, mivel a fiatalok a munka világával kapcsolatosan hiányos ismeretekkel lépnek ki az iskolákból a munkaerőpiacra.  A tananyag fejlesztési fázisa lezárult, a tesztelés során a tananyagot elsőként kipróbáló iskolák, tanárok- és diákok visszajelzései alapján véglegesített tananyag a későbbiekben bekerül a szakoktatás rendszerébe.

   A munkáltatók rendszeresen szembesülnek már az állásinterjú során azzal, hogy a pályakezdők  hiányos ismeretekkel rendelkeznek a munka világáról.  A LIGA Szakszervezetek nem csak felismerte ezt a tényt, hanem ki is dolgozta a „Munkavállalói ismeretek” című tananyagot. A tanulók a tantárgy segítségével önismeretre – kompetenciák felismerése, fejlesztése - tehetnek szert, mely elengedhetetlenül fontos a megfelelő munkakör megtalálásához adott szakmán belül.  Megismerhetik a hatékony álláskeresési technikákat, ismereteket szerezhetnek az önéletrajz elkészítésével kapcsolatban. Tréning feladatok segítésével állásinterjús szituációkban sajátíthatják el a szükséges praktikákat. A tankönyv részletesen bemutatja a foglalkoztatással kapcsolatos alapvető munkajogi ismereteket is, például a foglalkoztatási- és adófizetési formákat, továbbá általános pénzügyi ismerteket is ad.

   A tananyag tesztelése 2015. februárjában indult el országszerte tíz szakiskolában, negyven pedagógus és 680 diák részvételével. A tankönyv és a munkafüzet mellett tíz szakmacsoport - agrár, könnyűipar, gépipar, államigazgatás, közgazdaságtan, művelődés, jóléti, kereskedelem, építőipar, technológia -  részére készült specifikus oktatási-  és módszertani segédlet. Továbbá tanári kézikönyv is segíti a  tantárgyat oktató pedagógus munkáját. 
A tananyagot a tesztelés tanulságai, a diákok és tanárok körében végzett felmérés eredményei alapján véglegesíti a LIGA.
Szabados Tímea, a LIGA Szakszervezetek TÁMOP-2.5.3.C-13/1-2013-0001 azonosító számú  „Munkáért!” című projekt szakképzési pillérének vezetője elmondta: „A LIGA Szakszervezetek a munka világának minden szereplőjével kapcsolatban van. A LIGA a „Munkavállalói ismeretek” c. tantárgy bevezetésétől azt várja, hogy a fiatal pályakezdők hiányos ismeretei a munka világáról kiegészüljenek, ezáltal elősegítve a hatékony munkakeresést és a munkahelyen való helytállást.

Háttér

   „A munkáért!” című projekt 1,6 milliárd forint támogatással valósul meg az Új Széchenyi terv keretében. A projekt négy pillérre épül: az új Munka törvénykönyve munkaadói és munkavállalói hatásvizsgálata, a kollektív szerződések kötésének elősegítése tanácsadással, a vállalkozók képzése, illetve a munka világát érintő témákban a fiatalok felkészítése tananyaggal.
A projekt célja a szociális párbeszédben és konzultációban résztvevő szervezetek kapacitásának megerősítése és együttműködésének elősegítése annak érdekében, hogy hatékonyan és felkészülten tudják képviselni a munkavállalók és munkáltatók érdekeit, valamint képesek legyenek eredményesen becsatornázni véleményüket, javaslataikat a munkaügyi és szakpolitika alkotás folyamatába, illetve a döntéshozatalba.
A pályázat további célja a munkavállalók, munkáltatók és vállalkozók alkalmazkodóképességének növelése az új munkajogi szabályozás alkalmazásának vizsgálatán, munkavállalói ismeretek oktatásán, valamint naprakész vállalkozói ismeretek elérhetővé tételén és vállalkozói konzultációk megszervezésén keresztül.
A projekt konzorciumban valósul meg, a konzorcium vezetője a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája (LIGA Szakszervezetek), a konzorciumi partnerek pedig a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ).

A szakképzési pillér tevékenysége, célkitűzései

  Szakképzési pillérünk vállalása, egy olyan munkavállalói ismeretek tananyag elkészítése, melynek célja tudatosítani és új módszerekkel megtámogatni a társadalmi szereplőkben, tanárokban, diákokban azt a szemléletet, amely egyrészt előtérbe helyezi a munkavállalói ismeretek hasznosságát, valamint, hogy a 2012. július 1-jén hatályba lépett Munka Törvénykönyve társadalmi hatásainak vizsgálatához kapcsolódóan a munkavállalói ismeretek széleskörűen elérhetők legyenek.

   A munkavállalói ismeretek szakképzésben és a felnőttképzésben történő oktatásának előkészítése, megvalósítása lehetővé teszi, hogy a szakmát tanuló fiatalok felkészülten, magas szintű ismeretekkel léphessenek be a munkaerőpiacra.
A fejlesztésben szerepet vállalnak a munkavállalói ismeretek irányában elkötelezett kutatók, kutatóhelyek, oktatók, szak- és szakközépiskolák, TISZK intézmények, és a munkaadók. A felmérés és az elemzés nagy hangsúlyt fektet a rugalmas foglalkoztatásra vonatkozó szabályozásra és annak gyakorlatban történő alkalmazására, valamint hatásaira.
A projekt a tanulói és iskolai szintű fejlesztés mellett az oktatási rendszer szintjének fejlesztését is kitűzte céljául.

   A munkavállalói ismeretek szakképzésben és a felnőttképzésben történő oktatásának előkészítése és megvalósítása, lehetővé teszi, hogy a szakmát tanuló fiatalok felkészült ismeretekkel léphessenek be a munkaerőpiacra. További fontos cél a felnőttképzési rendszerben a fiatal, a hátrányos helyzetű és a nyugdíj korhatárhoz közelítő munkavállalók munkavállalói ismereteinek, jogainak és kötelességeinek, valamint lehetőségeinek feltérképezése, képzésük fejlesztésével, hogy minél többen kerülhessenek vissza a munkaerőpiacra.
Tevékenységeink a jelenlegi nemzetközi és hazai állapotfelméréstől a létrehozott tananyag ellenőrzéséig, egy folyamatosan működtethető minőségbiztosítási rendszer kidolgozásáig magába foglalnak minden szakmai folyamatot, mely a tananyagfejlesztéshez szükséges.