LIGA Szakszervezetek: Közös szakszervezeti javaslat a Munka törvénykönyve módosítására

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (röviden: VKF) munkavállalói oldala - kiegészülve más konföderációk és nagy ágazati szakszervezetek szakértőivel - hosszú szakmai egyeztetés után összeállította a Munka törvénykönyve, valamint a sztrájktörvény egyes rendelkezéseinek módosítására tett javaslatait.

   A VKF 2014. december 29-én abban állapodott meg, hogy 2015 tavaszán a VKF tárgyalásokat folytat a szakszervezetek által különösen sérelmesnek tartott törvények módosításáról, így a sztrájktörvényről, a Munka törvénykönyvéről és az erős fizikai valamint pszichikai igénybevételnek kitett munkakörökben dolgozók valamiféle kompenzációjáról. 
 
    A korkedvezményes nyugdíj kiváltására szolgáló új Foglalkoztatói Egészségvédelmi Ellátás program, illetve a korengedményes nyugdíj helyett javasolt Foglalkoztatói Bónusz Év Program tervezetét a munkavállalói oldal már megküldte a szociális partnereknek, a Munka törvénykönyve és a sztrájktörvény módosító javaslatait azonban csak a mai napon véglegesítették a minden érintett szakszervezeti konföderációt és nagy ágazati szervezeteket képviselő szakértői csoport tagjai. 
 
    A közös szakszervezeti javaslat első körben a legégetőbb problémákat gyűjtötte össze, amelyekről remélik, hogy sikerül elfogadtatni a kormány és a munkaadói oldal képviselőivel. A tárgyalások minden bizonnyal kemények lesznek, de a cél az, hogy a parlament tavaszi ülésszakán már tárgyalhassa a kompromisszumos javaslatot.
 
 
LIGA Szakszervezetek