Szakszervezetek Együttműködési Fóruma: a kormány bepótolta az elmaradt érdekegyeztetést

Közlemény a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum (KÉF) 2015. március 21-i üléséről. A közszolgálati szakszervezetek a T-3019. szám alatt Trócsányi László igazságügyi miniszter által 2014. december 4-én benyújtott „saláta” törvény tartalma, és az érdekegyeztetés elmaradása miatt határozottan felléptek a tagság, a társadalmi nyilvánosság, és a Köztársasági Elnök előtt is.

Tiltakozásunk eredményeként Áder János visszaküldte a már megszavazott törvényjavaslatot, és – mintegy a jogállami működés minimumaként – értékes precedenst teremtve indoklásában konkrétan hivatkozott is az érdekegyeztetés elmaradásának jogellenes voltára.

A kialakult helyzet orvoslásaként a Kormány 2015. március 21-re összehívta a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum (KÉF) ülését, amelyre a Parlamentben került sor. A KÉF ülésén a Kormányt főtárgyalóként Lázár János miniszter képviselte.

A tárgyalások során a munkavállalói oldal a következőket képviselte:
-   A T-3019. számú törvényjavaslattal kapcsolatban álláspontunk megalapozására hivatkoztunk az Európai Szociális Karta (2009. évi VI. tv.) 5. és 31. cikkére és az ILO 151. egyezménye (2000. évi LXXIII: tv.) 5. cikkére. Ezek alapján felléptünk a Magyar Kormánytisztviselői Kar (MKK) működtetése és a benne viselt tisztségviselés esetén a választott szakszervezeti vezetői minőség tervezett tilalma ellen.

    -   Határozottan felléptünk a 3 órás (kisgyermekeseknél 2 órás) munkahelyre történő utazást lehetővé tevő változtatások bevezetése ellen.
-   Tiltakoztunk a tervezet 42.§-ában rejlő lehetőség ellen, amely a volt önkormányzati, eltérített bérek megtartásának lehetőségét felszámolná.
-   Ismételten követeltük az életpálya modell rendezéséig az általános, mindenkit érintő 10 százalék, de legalább 15 000.- Ft fizetésemelés azonnali bevezetését.
-   Felléptünk a kormánytisztviselői jogviszony létrehozásával, tartalmával és megszüntetésével kapcsolatos több változtatási szándék ellen, hiszen azok a várt életpálya modell részeként nem értelmezhetők és ezért elfogadhatatlanok.  

Lázár János miniszter válaszában elmondta: A bérdifferenciák kiegyenlítésére a 2016 júliusában bevezetésre kerülő életpályatörvény hatályba léptetéséig nem tudnak várni. Közölte, Húsvétra a Miniszterelnökség bérmegtakarítása terhére minden, az irányításuk alá tartozó munkavállalónak 27 000.-Ft Erzsébet utalványt fog biztosítani. Kijelentette, a kormánytisztviselői foglalkoztatottak teljes köréből kb. 27 000 fő keres nettó 78 000.-Ft-ot. Az Ő kereseti helyzetük megoldásán - még az életpályatörvény bevezetése előtt - gondolkodnak.

A Kormány nevében jelezte; a szakszervezeti javaslatokat áttekintik és megfontolják azok figyelembe vételét. A 2016. évi költségvetésben a kormánytisztviselők esetén a nettó 30 %-os átlagos keresetnöveléssel számolnak.

Budapest, 2015. március 24.

Fehér József, KÉF MVO ügyvivő
    
    Kiadó: Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF)