A LIGA Szakszervezetek a konvergenciaprogramról

A LIGA Szakszervezetek mai elnökségi ülésén áttekintette és értékelte Magyarország 2016. évi költségvetési tervezetét és konvergencia programját, és a következő határozatokat hozta.

A LIGA Szakszervezetek továbbra sem támogatja az egykulcsos személyi jövedelemadót, és felszólítja a kormányt, hogy az 1% pontos SZJA csökkentést csak átlagbér alatt keresők érvényesíthessék, valamint a fennmaradó összeget az életpályamodellel vagy más egyszeri bérjellegű juttatással nem támogatott ágazatok számára, bérfejlesztés céljára tegye elérhetővé.
 
A LIGA kezdeményezi, hogy a költségvetés benyújtásával haladéktalanul kezdje meg a kormány a 2016. évi bértárgyalásokat a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma keretein belül.
 
A LIGA ismét kezdeményezi, hogy a kormány tegyen intézkedéseket arra vonatkozóan, hogy a költségvetési megszorítások a minimálbéren élőket ne érintsék, ugyanakkor a minimálbér belátható időn belül felzárkózzon a mindenkori létminimumhoz.
 
A LIGA kezdeményezi, hogy a közmű társaságok által megfizetett közmű(vezeték)adó, ne érintse a közműszolgáltatók eredménymutatóit, a társaságokra kivetett újabb adók terhei ne a munkavállalókon legyenek behajtva.
 
A LIGA kezdeményezi, hogy a kormány a közmunkaprogramra fordítani tervezett többletforrást a piaci foglalkoztatás támogatására fordítsa, egyúttal felszólítja a kormányt, hogy a közmunkásként „visszafoglalkoztatott" közalkalmazottak esetét vizsgálja ki és státuszukat megnyugtatóan rendezze:
 
A napokban nyilvánosságra került információk szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ alá tartozó intézményekben az elmúlt hónapokban jelentősen megnőtt a közmunkában foglalkoztatottak száma, amely azonban nem a tartósan munkanélküliek munkához juttatását segítette, hanem alkalmazásukra valójában „visszafoglalkoztatás" keretében került sor. Ez az eljárás ugyan költséghatékony a KLIK számára, valójában azonban mérhetetlenül cinikus, etikátlan, és valószínűleg törvénysértő is.
 
A KLIK eljárása éppen ezért tarthatatlan. A közmunkás kiszolgáltatottság összehasonlíthatatlan a közalkalmazotti státusz nyújtotta jogbiztonsággal. A KLIK intézményeiben dolgozó – nem pedagógus – munkavállalók bére mérhetetlenül megalázó, ennél csak – az ugyanezen munkáért – járó közmunkás „bér" elfogadhatatlanabb.
 
A LIGA Szakszervezetek elvárja a felelős minisztertől, hogy saját hatáskörében eljárva haladéktalanul szüntesse meg ezt az elfogadhatatlan gyakorlatot, keresse és nevezze meg, vonja felelősségre az ezért felelős hivatalnokot, s intézkedjen az érintettek eredeti munkaviszonyának visszaállítása érdekében! 
 
 
LIGA Szakszervezetek

2015. május 18.