Az FDSZ követeli, hogy 2015-ben kezdődjön el a felsőoktatási bérrendezés

A Kormány által a Parlamentnek benyújtott 2016. évi költségvetési terv oktatásra/felsőoktatásra vonatkozó része nem tartalmaz a felsőoktatásban dolgozók bérrendezésére megoldást jelentő javaslatokat.

Nem tükröződnek a „Fokozatváltás a felsőoktatásban” stratégiai anyag bérrendezési elképzelései, és a Felsőoktatási Kerekasztal, OKÉT és egyéb fórumokon felvetett javaslatok egyik eleme sem. 2008 óta változatlan az oktatói illetményrendszer alapját képező „egyetemi tanár 1” kategória bruttó alapbére és az oktatást/kutatást támogató munkatársak illetményét meghatározó közalkalmazotti bértábla!

A felsőoktatásban dolgozó oktatók és kutatók, az oktatást/kutatást támogató közalkalmazottak nemzetközi, de hazai összevetésben is méltatlanul alacsony garantált illetménye immár nyolcadik éve változatlan! Ez a helyzet veszélyezteti a színvonal hosszú távú biztosítását, az utánpótlás kinevelését és pályára vonzását, a tapasztalt munkatársak megtartását!

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) követeli, hogy az oktatási kormányzat határozottan lépjen fel a felsőoktatási bérrendezés 2016-os költségvetésben történő megjelenítéséért, és a bérkorrekció 2015-ben való megindításáért!

    Kiadó: Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete