Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete: elfogadhatatlan a kormány ajánlata

A Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete (SZTDSZ) csalódottsággal vette tudomásul, hogy az ágazat munkavállalóinak válságos anyagi helyzetén a Kormány egy átmeneti kiegészítő pótlék bevezetésével kíván úrrá lenni. Hangsúlyoznunk kell, hogy erről szervezetünk nem folytatott tárgyalásokat, nem bírja egyetértésünket és több okból is elfogadhatatlannak tartjuk azt.

A Kormány nem biztosította a szükséges forrásokat egy kiegyensúlyozott, minden munkavállalót megillető, garantált és kiszámítható bérrendezéshez. Példátlan, hogy az intézkedés öthavi időtartamra, a dolgozók mintegy harmadát figyelmen kívül hagyva, súlyos méltánytalanságokat előidézve valósul meg. Érzékelhető javulás kizárólag a felsőfokú végzettségűek közül az egyetemet végzettek, valamint az igen hosszú szolgálati idővel rendelkezők esetében várható. Az ágazat túlnyomó többsége számára a kiegészítő pótlék mértéke a létminimum alatti megélhetésen érdemben nem változtat.

Az SZTDSZ követelése továbbra is az egészségügyben alkalmazott szakdolgozói bértábla kiterjesztése a szociális ágazat dolgozóira. Ennek elérésére fokozzuk erőfeszítéseinket, és ehhez kérjük szövetségeseink – a társszakszervezetek, a szakmai szervezetek és a civil szerveződések – támogatását is.
Budapest, 2015. július 2.

SZTDSZ Elnökség