A SZAKSZ a VOLÁN szakmában 50 százalékos béremelést követel

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet, mint az Autóbusz-közlekedési Szakszervezetek Szövetségének (AKSZSZ) egyik tagszervezete úgy foglalt állást, hogy az AKSZSZ 2015. szeptember 1. napjával kezdeményezze a tárgyalások megkezdését a Közúti Közlekedési Vállalkozások Szövetségénél (KKVSZ), a VOLÁN szakmában dolgozók bérrendezésével kapcsolatban.

Az elmúlt években több száz munkavállaló (autóbuszvezető, karbantartó szakmunkás, személyforgalmi szakember) hagyta el a társaságokat és ezáltal már a menetrendszerű közlekedés ellátása került veszélybe a VOLÁN társaságoknál.

A munkaerő elvándorlásának megállítását a társaságok egy jelentős mértékű béremeléssel érhetnék el. A SZAKSZ úgy gondolja, hogy a béreket három év alatt minimum 50 %-kal kellene emelni úgy, hogy 2016-ban 25 %-kal, 2017-ben 15 %-kal és az utolsó évben, 2018-ban további 10 %-kal kell növelni a kereseteket, ami valószínűsíthetően felszámolná a munkaerőhiányt a szakmában.

A SZAKSZ kész a társszakszervezetekkel összefogva tárgyalóasztalhoz ülni a munkáltatókkal és az Alágazati Kollektív Szerződés módosításáról is tárgyalni, ami generálisan a foglalkoztatási (munkaidő, pihenőidő, rendelkezésre állási dő, vezénylés és vezénylés módosítás, szabadság kiadása, kártérítés stb.) szabályokat érintené.

Abban az esetben, ha a munkáltató nem hajlandó a Alágazati Kollektív Szerződés módosítására, akkor a munkavállalók követelésére el kell érni azt, hogy a Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) és a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége (KMSZ) a kollektív szerződést felmondja és egy úgy szabályozásról - az összes képviselettel rendelkező szakszervezetek bevonásával - kezdődjenek meg az egyeztetések,

Abban az esetben, ha nem sikerül rövid időn belül a tárgyalások során – mindkét területen - eredményt elérni, akkor a kitűzött célok elérése érdekében el kell kezdeni a nyomásgyakorlást a munkáltatóra, a tulajdonosra és nem útólsósorban a szakminisztériumra, aki a közösségi közlekedés zavartalan ellátásáért felelős.

Itt az ideje, hogy komolyan elgondolkodjanak a munkáltatók, hogy 100 000 Ft alatti nettó bérek kifizetésével lehet-e képzett munkavállalót a szakmában megtartani! Munkatársaink több tíz milliós értékű autóbuszokat vezetnek és szerelnek a minimálbértől alig magasabb keresetekért!

Dobi István
SZAKSZ elnök

    Kiadó: Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet