Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete: Sztrájk, bizottság, küzdelem...

Tisztelt Kollégánk, Kedves Barátunk!

Az alábbi cikk arra tesz kísérletet, hogy MINDENKI megértse, miért kerültünk ebbe a helyzetbe, s hogy tudomásul vegye azt, hogy MINDENKIRE szükség van annak érdekében, hogy sikert érjünk el!, - olvasható a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete honlapján.
    Az elkerülhetetlen megtörtént. A kormányzat tudatosan rigid magatartása, az egyeztetések, a szakmai és szakmai – érdekvédelmi szervezetek követeléseinek elszánt negligálása, meghozta „eredményét”. A közoktatásban érdekelt szakszervezetek (PDSZ, PSZ, MKSZSZ, és az Oktatási Vezetők Szakszervezete) a múlt heti eredménytelen államtitkári egyeztetés és OKÉT ülés után október 19-én úgy döntött, sztrájkbizottságot szervez követeléseink kikényszerítésére. Nem tehettünk mást, hisz más módot nem látunk annak elérésére, hogy:

-          a pedagógus életpályamodell bevezetése kapcsán ne kerüljön utcára több ezer kollégánk,

-          a pedagógus életpályamodell kapcsán „béremelés” címszó alatt ne kelljen jövedelem csökkenést elszenvednünk,

-          a közoktatási intézmények zömének állami fenntartásba kerülésével ne alakuljon ki visszafordíthatatlan helyzet, mely tudatosan szétválasztja az iskola fenntartóját, használóját, és valódi működtetőjét – pedagógusát,

-          függesszék fel a Nemzeti Köznevelési Törvény második, és harmadik („államosítás”, életpályamodell) lépcsőfokának bevezetését, mivel a részletek ismeretlensége, és a szükséges anyagiak hiánya kaotikus állapotok kialakuláshoz vezethet,

-          azonnal kezdődjenek érdemi tárgyalások az érintettek között a közoktatás átalakításnak aktuális kérdéseiről, s döntés csak minden érdekelt fél bevonásával születhessen,

-          eleget téve közalkalmazottak jogos követelésének, január elsejei határidővel min. 20%-os bértábla növelés következzen be a közszféra minden dolgozója számára.

    Ezek azok a célok, melyek elérésére nem látunk más eszközt, mint a legvégső alkalmazását, a sztrájkot. Magunk mögött tudhatjuk a szakszervezeti szövetségek többségének, és a Szülői Hálózat tagjainak szolidaritását.

    Nem akarunk mindenáron sztrájkolni. De a kormányzat eddig nem volt hajlandó meghallgatni érveinket. Most, ha kell erővel –közös erővel – kívánunk érvényt szerezni akaratunknak. Most különösen érvényes a PDSZ szlogen:

    „Veled erősebbek leszünk!”

Mendrey László elnök, PDSZ

Budapest, 2012. október 25.

Forrás: Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete honlapja