BDSZ OT közleménye a 2013. évi országos minimálbér és szakmunkás bérminimumról, a VKF-en történő egyeztetésekről

A Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete Országos Tanácsa (BDSZ OT) 2012. december 5-i ülésén Pataky Péternek az MSZOSZ elnökének előterjesztésében tájékoztatást kapott a 2013. évi országos minimálbér és szakmunkás bérminimumról a Versenyszféra Konzultációs Fórumán (VKF) történő egyeztetésekről.

    A BDSZ Országos Tanácsa elfogadhatatlannak tartja azt a munkáltatói magatartást – melyet remélünk, hogy a Kormány nem támogat -, miszerint egyes, elsősorban nőket foglalkoztató ágazatokban – így pl. a könnyűipar, kereskedelem, vendéglátás – az országos minimálbér és szakmunkás bérminimum bevezetésére csak 2013 második félévében kerülne sor.
 
    A javaslat elfogadhatatlanságát bizonyítja, hogy az alacsony keresetű ágazatokban foglalkoztatottak nettó bérének döntő többsége a megélhetési minimum szintje alatt van. Az érintett munkavállalók számára további problémákat, méltánytalanságot idéz elő az, hogy a drasztikusan növekvő infláció hatásai – ugyanúgy, mint bárki mással szemben – 2013. január elsejétől érvényesülnek. A javaslat ellenkezőjére lenne szükség. Ebben a körben kellene először kompenzálni az elmúlt években - döntően az adórendszer változásából adódó – elszenvedett drasztikus reálkereset csökkenést.
 
    A javaslatot megfogalmazó munkáltatók természetesen már az első félév során a munkahelyvédelmi kormányzati akcióprogram 2013 januárjától a gazdálkodó szervezetekre érvényes kedvezményeit élvezni szeretnék. Így többletprofitra tennének szert az érintett munkavállalók áldozatos munkája révén. Ez a szemlélet a modern Magyarországon elfogadhatatlan és köze sincs a szociális partnerséghez.
 
    Mindezekkel szemben a bérek emelésének késleltetése arcátlan javaslat, melyben tetten érhető a XIX. század kapitalizmusának mohósága. Az ilyen és hasonló elképzelések a tisztességesen dolgozó, munkahellyel rendelkező és minimálbéren foglalkoztatott munkásokat taszítják a munkavégzés melletti szegénységbe.
 
    A BDSZ Országos Tanácsa felszólítja a munkáltatókat: vonják vissza a textil-, ruházat- és bőripart, a kereskedelmet és vendéglátást érintő késleltetett minimálbér és szakmunkás bérminimum bevezetésére vonatkozó javaslatukat. A kormányzati oldaltól azt várja, hogy a munkavállalók képviselőinek álláspontját, követeléseit támogassa.
 
Budapest, 2012. december 7.
                                                       
Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók
Szakszervezete Országos Tanácsa