A Szakszervezeti Ifjúsági Szövetség: Kiállás a demonstráló hallgatók, a jövő munkavállalói mellett

A Szakszervezeti Ifjúsági Szövetség (SZISZ) elnöksége szolidaritását fejezi ki a felsőoktatás érdemi társadalmi vitáját nélkülöző, drasztikus átalakítása miatt demonstráló hallgatókkal.
 
A felsőoktatási keretszámok jelentős és hirtelen csökkentése joggal vált ki heves reakciókat mindazokból a hallgatókból (és szüleikből!), akik életpályájuk tervezésekor még más feltételek ismeretében készültek jövőjükre, tanulmányaikra. Nem várható el senkitől, hogy direkt irányítással kényszerüljön akár igen jelentős hitelfelvételre tanulmányai kezdetén – az erre való nevelés igen káros üzenettel rendelkezik. Erősen kifogásolható az is, hogy a hallgatói szerződésekkel az ifjúság mobilitása is jelentősen korlátozásra kerül, ami szintén nem segíti a fiatalokat, sem a felsőoktatás egészét. Kiszámíthatatlan következményei lehetnek, túl azon, hogy nemzetközi jogszabályokba ütközőnek is minősülhet.
 
A SZISZ kiáll a hallgatók mellett, amelyben az átfogó felsőoktatási reformokon belül méltányosabb keretszámokat követelnek, illetve a további forráskivonások, hallgatói szerződések és a korlátozott egyetemi autonómia ellen tiltakoznak.
 
Példaértékű – ugyanakkor a tervezett átalakítási folyamatokra nézve sajnálatos is –, hogy a felsőoktatási intézmények vezetősége és a hallgatók összefogva hallatják a hangjukat, kiállnak közös érdekeikért. Mindannyiunk érdeke, hogy a magyar felsőoktatás színvonala és feltételrendszere olyan kiszámítható pályán mozogjon, ami a továbbtanulni vágyó fiatalokat csábítja, megtartja, de semmiképpen sem elijeszti és végső soron akár tartós külföldi elvándorlásra kényszeríti.
 
A SZISZ elnöksége határozottan kiáll a hallgatók aktív, tudatos fellépése mellett, egyben véleményünk, hogy a törvényes kereteken belül minden eszköz, még a provokatívabb megnyilvánulások is üdvözlendőek, hiszen a téma fontossága minden felelősen gondolkodó, a jövőjét magyar földön elképzelő ember számára nemzeti közügy.
 
A közös jövőnk nem játékszer!
 
 
a SZISZ Elnöksége
 
 
Budapest, 2012. december 11.