SZEF: Káosz és bizonytalanság jellemzi az oktatás rendszerét Magyarországon

Káosz és bizonytalanság. Ez jellemzi ma az oktatás teljes rendszerét Magyarországon. A közoktatás új rendszere bizonytalan helyzetbe hozta a bölcsődéket, felesleges terheket rakott az óvodákra, és végletesen összekuszálta az általános és középiskolákat. A tandíjmentes keretszámok hirtelen elhatározott drasztikus csökkentése pedig rombolja a felsőoktatás teljes intézményrendszerét, az oktatás színvonalát.

   Mi nem káoszban és bizonytalanságban akarunk élni.

    A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma Ifjúsági Tagozata, a SZEFIT támogatja az egyetemi hallgatók és oktatók tiltakozó megmozdulásait, szolidáris a HÖOK és más hallgatói szervezetek akcióival.

    A felsőoktatást fejleszteni kell, nem elsorvasztani. Elfogadhatatlan a keretszámok ilyen mértékű és váratlan csökkentése, ami súlyosan rontja a leszakadó társadalmi csoportokból jövő fiatalok továbbtanulási esélyeit, akadályozza az intézmények működését, gyengíti a kutatás színvonalát. A felsőoktatásra fordított – európai mércével mérve eddig sem jelentős források további szűkítése nyilvánvalóan veszélyezteti a felsőoktatásban lévő munkahelyeket is. A fiatalok külföldre vándorlásának felgyorsulását tovább erősíti ez a megszorítás, amely indokolatlan, végiggondolatlan és megmagyarázhatatlan.

    Tiltakozunk a közszolgáltatások színvonalának további rombolása ellen.

A SZEFIT elnöksége

    Kiadó: Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF)