MÉDOSZ: Sok a munkahely a mezőgazdaságban?

A MÉDOSZ (Mezőgazdasági, Erdészeti, Élelmiszeripari és Vízügyi Dolgozók Szakszervezete) úgy gondolja, hogy a kormány legújabb átgondolatlan, elhibázott ötlete további vidéki, mezőgazdasági munkahelyek elvesztésével járhat.

    Nem világos számunkra, hogy a szándék – miszerint a minimálbér és garantált bérminimum bér és járulékköltségeit a kormány hat hónapig átvállalja – mögött milyen rejtélyes számítások eredményezték, hogy a mezőgazdasági ágazat kimarad a kompenzáltak köréből.

    Érthetetlen és számunkra felháborító ez a diszkriminatív intézkedés, hiszen a mezőgazdasági ágazat bérei a nemzetgazdasági átlag kb. 70 %-át teszik ki, miközben a termékpályán belül a legalacsonyabb a nyereséghányad. Mindeközben az élelmiszerfeldolgozás területén kompenzálni kívánnak, függetlenül attól, hogy azon belül mely szakágazat milyen eredménnyel és milyen bérezési helyzettel rendelkezik.

    A mezőgazdaság ez évben is elszenvedte a súlyos aszálykárokat, a jelentősen megnövekedett takarmányárakat, a húsipari cégek csődhelyzete, felszámolása jelentősen kihat az állattenyésztésre. Ezen negatív hatások összessége, valamint, hogy a növekvő minimális béreket kompenzáció nélkül kell az ágazatban előteremteni, nem, hogy foglalkoztatás bővítéssel nem fog járni, hanem további létszámleépítéseket eredményezhet.

    A MÉDOSZ tiltakozik az ilyen átgondolatlan intézkedések ellen! Újabb bizonyítékát látjuk annak a két éve tartó folyamatnak, hogy egyrészt a kormányon belül a mezőgazdaságnak nincs megfelelő képviselete, másrészt az intézkedések érdemi egyeztetés, párbeszéd nélkül dőlnek el, a szakmai szervezetek és a szakszervezetek véleményének meghallgatása nélkül.

MÉDOSZ elnöksége