Az MSZOSZ Nyugdíjas Szövetsége szolidáris a tiltakozó diákokkal

Az MSZOSZ Nyugdíjas Szövetsége szolidáris a felsőoktatás megalapozatlan, drasztikus átalakítása ellen tiltakozó diákokkal. Jogosnak tartjuk a kormányzat oktatás politikájával szembeni elégedetlenséget mivel az nem csak a diákok, hanem szüleik, nagyszüleik és oktatóik jövőjét is kiszámíthatatlanná, bizonytalanná teszi.

    Megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy a kormányzat drasztikus módon csökkenteni kívánja az államilag támogatott felsőoktatási keretszámokat, amely jelentős forráskivonást is jelent a felsőoktatásból, nem törődve azzal, hogy ez sokak jövőjét kockáztatja, ellehetetleníti.

    Támogatjuk azon követeléseiket is, melyeket a tandíj és a „röghözkötéssel” kapcsolatban megfogalmaztak. Nem fogadható el, hogy tíz évre eladósodjanak, pályájukat ezzel a teherrel kezdjék, miközben az elhelyezkedésük is gondot jelenthet és egzisztenciájuk megteremtése, családalapításuk is ezekre az évekre esnek.

    A Kormány alapvetően azokat a fiatalokat zárja ki a továbbtanulás lehetőségéből, akik a költségtérítés melletti képzést nem tudják vállalni

    Támogatjuk a fiataloknak azt a követelését, hogy a kormányzat ne csak a döntéséből adódó áldozatvállalásúkat várja el, hanem kezeljék őket tárgyaló partnerként és az őket érintő döntéseket megelőzően folytassanak velük érdemi párbeszédet.

    Most ez nem így történt. Most sem így történt, a Kormány kapkod, rögtönöz és ködösít.

    Elvárjuk, hogy induljon érdemi szakmai vita arról, milyen oktatáspolitika legyen Magyarországon. Elvárjuk, hogy ebbe vonják be a szakértők mellett a diák szervezetek képviselőit, a civil szervezeteket, a munkavállalókat képviselő szervezeteket. Jogunk van tudni, hogy mi vár ránk.

    Ha ezt nem teszi a kormány, akkor éppen azzal a korosztállyal fordul szembe, akié a jövő, s aki hazánk fejlődésének a letéteményese.

    Jó azt tapasztalni, hogy felnőtt egy öntudatos, új generáció, aki él jogaival, és nem engedi, hogy róluk, nélkülük, bárki is döntsön!

    Szolidárisak vagyunk a jogaikért kiálló fiatalokkal.

    Legyen mindenki számára hozzáférhető oktatási rendszer!

    Kiszámíthatóságot, biztonságot, élhető Magyarországot a fiataloknak!

MSZOSZ Nyugdíjas Szövetsége

Budapest, 2012. december 19.