Az állami fenntartású iskolák társadalmi ellenőrzése

Az állami fenntartású iskolákat ellenőrizheti a központi fenntartó (tankerületi igazgatóság), a kormányhivatal, az oktatási hivatal, az oktatásért és a szakképzésért felelős miniszterek, ami milliárdos költséggel jár. [A Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért, - közlemény]

    Lesz tanfelügyelő és szakfelügyelő hálózat, de a legolcsóbb ellenőrzési forma a javaslattevő, véleményezési, és egyetértési jogosítványokkal rendelkező tanuló és szülői közösségek által létrehozott és működtetett Diákönkormányzat és a Szülői Szervezet valamint az újonnan bevezetett Intézményi Tanács által biztosított társadalmi kontroll.

    Az iskolában a helyi közösségek érdekeinek képviseletére a szülők, a tanulók, a nevelőtestület, az intézmény székhelye szerinti települési önkormányzat, a történelmi egyházak, a helyi gazdasági kamarák azonos számú képviselőjéből és a fenntartó delegáltjából álló Intézményi Tanács hozható létre.

    Az iskolaigazgató félévenként egy alkalommal beszámol az intézmény működéséről az Intézményi Tanácsnak, amely az intézmény működésével kapcsolatos álláspontját megfogalmazza és eljuttatja a fenntartó számára.

    Diákönkormányzat és Szülői Szervezet és Intézményi Tanács nélkül iskola nem működhet törvényesen, mivel a szülői- és tanulói közösségek és az oktatásban érdekelt helyi képviseletek egyetértése és véleményének kikérése nélkül az iskola nem hozhat érdemi döntéseket!  

Sajtószóvivő: Keszei Sándor (06-30/433-8754)
Bővebben: www.mszoe.hu