BDSZ országos elnökségének közleménye a halimbai bányaüzem bezárásáról

A Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete sajnálattal fogadta a MAL Zrt. bejelentését, hogy 2013. február hónapban befejezi termelését a halimbai bányaüzemében. Ezzel a döntéssel 200 dolgozó munkahelye szűnik meg, egy újabb bányászati, alágazati szakmakultúra tűnik el.

    A BDSZ és a helyi szakszervezet is korábban a kormányzathoz fordult segítségéért, mert a zsinóráram kedvezmény, a széndioxid kvóta támogatás, de a 135 milliárd forintos környezetvédelmi bírság eltörlése is lehetőséget teremthetett volna a mostani drasztikus lépések elkerülésére, a termelési folyamatok modernizálásra. Sajnos a korábbi években a hitelfelvételi lehetőség hiányában a bányaberuházások elmaradtak. Ez vezetett ahhoz, hogy mostanra – a társaság vezetésének közlése szerint – a halimbai bauxitbányászat tovább folytatására nincs lehetőség.

    Szakszervezetünk helyi szervezeti egysége, a Bakonyi Bauxitbánya Szakszervezeti Tanácsa folyamatosan tárgyal a Társaság menedzsmentjével annak érdekében, hogy a munkavállalók érdekei megfelelően képviselve legyenek, s a bányászok számára megfelelő segítséget tudjunk adni a nehéz élethelyzetükben.
 
Budapest, 2013. február 5.
 
BDSZ Országos Elnökség