EMMI: Mindenkinek esélyt kínál a megújult felsőoktatás

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye: Mindenkinek esélyt kínál a megújult felsőoktatás Az EMMI Oktatásért Felelős Államtitkársága nehezen tudja követni, hogy a keretszámok korábbi szintekre való visszaállításáért kampányol az a politikai csoportosulás, amely korábban az állami ösztöndíjas férőhelyek bővítése mellett kardoskodott. Úgy látszik, nemcsak politikai, de szakmai kérdésekben is kissé széthúzó az LMP álláspontja.

    A felsőoktatás reformja azzal, hogy a kormány eltörölte a felülről tervezett keretszámok rendszerét, biztosítja, hogy a felsőoktatásban való részvétel a minőségi kritériumok teljesítésétől és az intézményi kapacitásoktól függ.

    A nehéz élethelyzetből kitörési lehetőségeket kereső fiatalok esélyeit sem az utcai tüntetéseken visszaköszönő LMP-s szólamok növelik. A kormány a felvételi eljárásban továbbra is 40 többletpontot biztosít a tartós nevelésbe vett, az árva, a fogyatékossággal élő jelentkezőknek. A hátrányos helyzetű fiatalok bekerülését, és tanulmányait számos ösztöndíj, felzárkóztató program segíti.

    Ilyen például a Mentorprogram, az "Út a felsőoktatásba", a rendszeres szociális ösztöndíj, a kollégiumi támogatás, a Bursa Hungarica, az Útravaló–MACIKA Ösztöndíjprogram, a Diákhitel 1 és az állami kamattámogatású Diákhitel 2.
 
    Az egyetemisták és főiskolások érdekképviselete, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája példás érettségről adott tanúbizonyságot akkor, amikor felismerte, hogy felsőoktatás szükségszerű átalakítása mellett, a hallgatók számára a lehető legtöbb előnyt és lehetőséget az EMMI-vel aláírt részmegállapodás biztosítja, mely valamennyi fontos kérdésre reflektál.

    Kiadó: Emberi Erőforrások Minisztériuma