A Magyar Buszgyártók Szövetségének közleménye

Állásfoglalás a Rába és a Volvo Bus megállapodásáról: a Magyar Buszgyártók Szövetsége megdöbbenéssel értesült a Rába Nyrt. és a Volvo Bus Corporation által aláírt megállapodásáról. Az előkészítésébe nem vonták be a jelenleg is termelő hazai gyártókat, beszállítókat és érdekképviseleteket. A monopolhelyzetbe kerülő új, állami gyártó több ezer meglévő munkahelyet veszélyeztet.

   Már a decemberben aláírt szándéknyilatkozat is félelmeket szült az autóbuszgyártók körében, mivel ők már második éve nem szállíthatnak új buszokat az állami tulajdonú közszolgáltatóknak. Jelen kormánydöntés a Rába – Volvo szintjén monopolizálja a hazai autóbuszgyártást, ami a verseny csorbításához és a magyar tulajdonú kapacitások leépüléséhez vezethet, ami közvetlenül több ezer munkahely létét befolyásolja.

    Néhány év alatt a működő hazai autóbuszgyártók milliárdos nagyságú tőkebefektetést hajtottak végre és létrejött az a szellemi- és technológiai kapacitás, amely ma évi ezer darab, teljes egészében hazai fejlesztésű és akár 85 %-ban magyar jármű elkészítését teszi lehetővé. Mindezeket semmissé teheti, ha egy multinacionális gyártó Rába főegységekkel kiegészített termékeit kell a hazai Volán társaságoknak és a BKV-nak megvásárolnia.

    Az együttműködési megállapodás előtt is minden feltétel adott volt ahhoz, hogy az ágazat ismét sikeres legyen. Az állami közszolgáltatók "beszerzési-stopjának" feloldásához pedig semmilyen külföldi stratégiai partnerre nincs szükség.

    Kiadó: Magyar Buszgyártók Szövetsége