LIGA Szakszervezetek: A bérajánlás már csak egy résztvevő egyetértésén múlik

Hétfő reggel folytatódtak a tárgyalások a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma munkavállalói és munkaadói szervezetei között. Közel az egyezség, már csak egy szervezeten múlik a konszenzus.

    A múlt héten a szakszervezetek közös álláspontra helyezkedtek a bérajánlást illetően. A konszenzusos javaslat, amit a munkaadók elé tártak, 4-5,2%-os sávos ajánlás, amelyet az aktuális foglalkoztatottsági viszonyok, a vállalatok jövedelmezősége, a bérstruktúra, valamint a piaci kilátások alapján súlyozhatnának az egyes munkáltatók.

    A munkavállalói oldal hétfőn egyetértett abban is, hogy a csökkenő inflációs kilátások miatt, alacsonyabb kezdőértéket is elfogadhatónak tart, amennyiben az még biztosítja a reálkeresetek megőrzését.

    A munkaadók ugyanakkor továbbra is megosztottak. Az MGYOSZ és az ÁFEOSZ-Coop szövetség késznek mutatkozik a reálkereset pozíció megőrzését biztosító országos bérajánlás elfogadására, ám a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége továbbra is elzárkózik a konszenzusos javaslat elfogadásától.

    A munkavállalói oldal kiemelten fontosnak tartja a közös bérajánlás kérdését, ezért a tárgyalások folytatódnak. A jövő héten várhatóan a VKF Monitoring Bizottsága ülésén foglalkoznak a felek tovább a témával, és próbálják  - immár öt az egy arányban - érdemi, pozitív döntésre bírni a VOSZ-t.