MGYOSZ - MSZOSZ együttműködés

Megújította és megerősítette együttműködési megállapodását a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövegsége (MGYOSZ) és a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ). A két szervezet kölcsönösen elismeri a szakszervezeteknek és a munkáltatói érdekképviseleteknek a gazdasági és társadalmi érdekek védelme terén betöltött kitüntetett szerepét és azt, hogy az érdekképviseletek létezése és működése a tagok magánérdekein túlmutató közérdeket is szolgál, valamint szem előtt tartja a munkabéke megőrzésének fontosságát. A megállapodás többek között a kollektív szerződések számának növelését, az Ágazati Párbeszéd Bizottságok munkájának támogatását és intenzív munkajogi egyeztetést céloz meg.

    A felek egyetértenek abban, hogy fontos értéknek tekintik a rendezett munkaügyi kapcsolatokat. Ennek garanciális elemeként tekintenek a munkáltatói érdekképviseleti szervezetekre, a szakszervezetekre és a kollektív szerződésekre. Az együttműködő partnerek ezért felmérik és elemzik a közös tevékenységi szférában megkötött középszintű szakmai és vállalati kollektív szerződéseket és javaslatokat készítenek azok korszerűsítésére, illetve újak megkötésére. Emellett az MGYOSZ szükség szerint felhívja a tagsági körébe tartozó szakmai szövetségeket kollektív tárgyalások folytatására, szerződések megkötésére.

    A megállapodás részeként a felek előzetes szakmai konzultációkat fognak folytatni a jövőben közös álláspont kialakítása érdekében a munka világát érintő jogszabályi és a kereseteket befolyásoló adójogi változások-javaslatok kapcsán.

    A rendezett munkaügyi kapcsolatok, a közös programok és projektek megvalósítása, valamint a munkavállalók szervezkedési szabadságának elősegítése érdekében a MGYOSZ támogatja, hogy a szövetséghez tartozó munkáltatók vezetői és az MSZOSZ tagszervezetek közti egyeztetésnek megfelelően a szakszervezeti szervezők az üzem területére beléphessenek, és ott tájékoztató illetve tagszervező tevékenységet folytathassanak. A felek előzetes szakmai konzultációt folytatnak egymással és közös álláspont kialakítására törekszenek a munkajogi szabályozás jogalkotási folyamatában, valamint a hatályos jogszabályok alkalmazása során felvetőtő problémák kezelése, módosítási javaslatok kidolgozása érdekében. A két szervezet továbbá együttműködik az uniós és a hazai pályázati források bevonása érdekében is. A megállapodás aláírását követően a felek megkezdik az egyeztetést az együttműködés részleteiről.

    A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége 1902-ben alakult. A versenyszféra több mint 60%-át képviseli mind a befektetett tőke, mind a forgalom és a munkavállalók számát tekintve. 6000 közép- és nagyvállalatot, 51 szakmai és 15 megyei-regionális szövetséget tömörít. Az MGYOSZ 2004 óta tagja az 1958-ban alakult BUSINESSEUROPE-nak.

    A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége 1990-ben jött létre. Harmincnégy ágazati-szakmai szakszervezetet tömörít, amelyek több mint háromezer munkahelyi alapszervezete a közép- és nagyvállalatoknál szerveződött. A Magyarországon megkötött kollektív szerződések döntő részét a szövetséghez tartozó szakszervezetek kötötték és újítják meg évről évre. Az MSZOSZ tagja az ETUC-nak és az ITUC-nak is.

További információ:
Zimányi Dorottya
email: zimanyi.dorottya(at)flowpr.hu
telefon: +36-20/665-0388
Meskó László
Email: sajto(at)mszosz.hu
Mobil: +36 30 821 3521