Vagyonvédelmi Szakszervezetek Szövetsége Közlemény

A Belügyminisztérium, az érintettekkel történt előzetes egyeztetést nélkülözve, 2013. január 1-ei hatállyal elrendelte a személy- és vagyonőrök kötelező továbbképzését. (68/2012. (XII. 14.) BM rendelet a rendészeti feladatokat ellátó személyek, a segédfelügyelők, valamint a személy- és vagyonőrök képzéséről és vizsgáztatásáról.) Az érdekvédelmi szervezetek azonnal jelezték szakmai kifogásaikat.

    A munkavállalói és a munkáltatói érdekképviseleti szervezetek részéről érkező nyomás hatására, előbb, az előzetesen tervezett 30 ezer forintot meghaladó képzési és vizsgadíjat lecsökkentették 11.595, - forintra, majd 2013. február 28-án és március 5-én, a kötelező továbbképzés témájában, szakmai konferenciát és egy szűkebb körű megbeszélést rendeztek a végrehajtásért felelős belügyminisztériumi szervezetek. A konzultációkon kifejtettük azon álláspontunkat, hogy a továbbképzés súlyos anyagi terheket ró az amúgy is kizsigerelt személy és vagyonőrökre, és a képzéshez szükséges 40 óra távollét a munkából továbbnehezíti mindennapi megélhetésüket. A szűkre szabott határidők, az elektronikus úton történő részvételi lehetőség esetén is lehetetlenné teszik a mintegy 100 ezer munkavállaló továbbképzését és vizsgáztatását. Javasoltuk, hogy a továbbképzés teljes lebonyolítására kötelezzék a munkáltatókat, a részvétel pedig legyen ingyenes. A Belügyminisztérium azonban továbbra is mereven ragaszkodik a 68/2012 BM rendeletben foglaltak változtatás nélküli végrehajtásához. A rendezvények a folyamatos párbeszéd, és a képzéshez szükséges tananyag március 18-ig történő kidolgozásának ígéretével végződtek.

    2013. április 8-án a belügyminisztérium, elektronikus levélben, rendelkezésünkre bocsájtotta a több mint száz oldalas, az oktatók és a hallgatók felkészítését szolgáló tananyagokat, azzal a kéréssel, hogy azt április 09-én 9 óráig, javaslatainkkal és észrevételeinkkel kiegészítve, küldjük vissza. Az anyag fontossága, annak terjedelme, a rendelkezésünkre bocsájtott rövid határidő miatt, érdemben nem tudtuk megvizsgálni azt. Ugyanakkor még semmilyen információval nem rendelkezünk arról, hogy milyen készenléti állapotban van a gyakorlati képzés és a vizsga anyaga.

    A Vagyonvédelmi Szakszervezetek Szövetsége tiltakozik az érdemi egyeztetések elmaradása, a munkavállalói érdekek és a munkavállalókat képviselő szervezetek ismételt semmibevétele miatt. Álláspontunk szerint az előkészítetlen rendelkezés végrehajtása tartalmatlan ámokfutásba torkollik, és csak a személy- és vagyonőrök értelmetlen megsarcolását eredményezi. A 2013. december 31.-ig rendelkezésre álló nyolc hónap –, feltételezve, hogy április végéig minden feltétel biztosított lesz – nem biztosítja a közel 100 ezer személy- és vagyonőr továbbképzéséhez szükséges időt.

    Javasoljuk a Belügyminisztériumnak, hogy függessze fel a 68/2012 BM rendelet végrehajtását és helyezze azt új alapokra. Elengedhetetlennek tartjuk azt, hogy az előkészítő munkába vonják be az érdekelteket, és központilag kidolgozott követelményrendszer alapján, kötelezze a munkáltatókat rendszeres, évi több alkalommal megszervezett, a munkavállalók számára ingyenes továbbképzések megtartására.

Budapest, 2013. április 10.

Vagyonvédelmi Szakszervezetek Szövetsége
Elnökség