BÉRBEFAGYASZTÁS 8 ÉVIG? SZEF állásfoglalása a konvergencia-programról

Az elmúlt hetekben napvilágot látott KSH adatok azt a látszatot keltik, mintha elindult volna a közszféra kereseteinek a növekedése. Miközben 2008 óta be van fagyasztva a közszféra valamennyi illetményrendszere. Ez a kollégáink egyre nagyobb részét a létminimumba taszította. A bérrendszerek soros előmenetele, az adórendszer miatti kompenzáció – amely szégyenletes módon a dolgozóink több mint 60 %-át érinti –, a közszféra egyes csoportjaira vonatkozó speciális bérintézkedések és az infláció kedvező alakulásának együttes hatása csak elfedi, de nem változtatja meg ezt a tényt.

    A kormány által elfogadott 2013-2016 közötti konvergencia-program a bérbefagyasztást változatlanul fenn kívánja tartani. Ennek az lesz a következménye, hogy kedvező inflációs folyamatok esetén is nő a 2008 óta bekövetkezett, 25 %-ot meghaladó reálkereset-veszteség.
 
    A 8 évig tartó bérbefagyasztás a SZEF és tagszakszervezetei számára elfogadhatatlan! Jelentősen rontja a közszolgálatok, az oktatás, az egészségügyi-szociális ellátás, a közigazgatás és rendvédelem, a kultúra dolgozóinak életminőségét és a társadalom számára nélkülözhetetlen szolgáltatásainak színvonalát.
 
    A SZEF kezdeményezi az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács azonnali összehívását! Elvárjuk, hogy a nemzetgazdasági miniszter jelenlétében a szakszervezetekkel vitassák meg a konvergencia-programnak a közszolgálati bérrendszerekkel kapcsolatos részét.
 
Budapest, 2013. április 23.
 
Szakszervezetek Együttműködési Fóruma
Szövetségi Tanácsa