MSZ EDDSZ levele Balog Zoltán miniszternek

Tisztelt Miniszter Úr!
 
A tegnapi elektronikus és írott sajtón keresztül értesültem arról, hogy már benyújtásra is került a T/11114. számú törvényjavaslat az oktatás szabályozására vonatkozó egyes törvények módosításáról, mely 9.§-ában tartalmazza a Magyar Pedagógus Kar létrehozását.

    Bár kar a neve, mint intézmény a feladatában, működésében kötelező tagságát tekintve rendkívül hasonlít az egészségügyben bevezetett kötelező tagságú kamarákhoz.

    Az alapvető különbség az, hogy míg a kötelező, azaz alkalmaztatási előfeltételként előírt kötelező kamarai tagság tagdíj fizetési kötelezettséggel jár együtt, addig a kar tagjai tagdíj fizetési kötelezettség nélkül, automatikusan taggá válnak a közoktatásban való alkalmaztatási kinevezésükkel.

    A hivatkozott számú törvényjavaslat 29. oldalán található, a 9. §-hoz írott szöveges indokolás szerint az intézmény neve kar, azonban hasonlóan a köztestületi jellegű kamarákhoz közfeladatot lát el.

    A kar működési költségeit a központi költségvetés, az Emberi Erőforrások minisztériuma („Oktatásért Felelős Minisztérium”) elkülönített fejezete biztosítja.

    A fentiekben bemutatott hasonlóságok miatt a létrehozandó  új kar alapvetően és indokolatlanul társadalmi igazságtalanságot teremtene, melynek egyértelmű feloldása érdekében kezdeményezem, hogy soron kívüli módosító törvényjavaslat benyújtásával szíveskedjenek megszüntetni az egészségügyi szakdolgozók kötelező kamarai tagdíjfizetését azonnali hatállyal!

    A Medgyessy kormány alatt minden tiltakozásunk ellenére bevezették a kötelező kamarai tagságot az egészségügyi dolgozók számára. 2010-ben sem felelt meg a   valóságnak, hogy a szakdolgozók kérték volna – ez háttér politikai alku eredménye. A munkavállalók elkeseredettségükben és a társadalmi igazságosság helyreállítása érdekében levelem mellékleteként megküldött testületi döntéssel elfogadott határozatot hozták 2004-ben.
 
    Felhívom szíves figyelmét arra, hogy az egészségügyi kötelező kamarai tagságra vonatkozó törvény nem tartalmazza a Magyar Pedagógus Karra vonatkozó törvényjavaslat egyik kitételét: a törvényjavaslat 9. §-ában a 63/B. (2) bekezdésében foglalt kötelezettséget, mely a szociális párbeszéd egyensúlya megőrzésének garanciája.

    Ezért kérem, hogy az erre vonatkozó rendelkezés kerüljön be az egészségügyben működő kamarákra vonatkozó hatályos törvénybe.
 
    Kérem t. Miniszter urat, hogy szíveskedjék javaslatunkat elfogadni és a szükséges intézkedéseket megtenni!
 
    Személyes egyeztetésre is bármikor készen állunk annak érdekében, hogy a nyilvánvaló érdeksérelem kiküszöbölésre kerüljön.
 
Budapest, 2013. május 15.
 
Tisztelettel üdvözli:
Cser Ágnes
MSZ EDDSZ elnök