A MEDOSZ nyílt levele az országgyűlési képviselőkhöz

Tisztelt Országgyűlési Képviselők!

       Kié a FÖLD?

    A MÉDOSZ (Mezőgazdasági, Erdészeti, Élelmiszeripari és Vízügyi Dolgozók Szakszervezete) Kongresszusa április 13-án nyílt levéllel fordult dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterhez, melyre a mai napig nem érkezett válasz, pedig a mezőgazdaság első embere a sajtó jóvoltából nem csak postai úton szerezhetett tudomást szakszervezetünk 13 pontban megfogalmazott aggályairól. Most Önökhöz, Országgyűlési Képviselőkhöz fordulunk.

    Az eltelt idő alatt nemhogy megoldódtak volna, épp ellenkezőleg; szaporodtak kérdéseink. A legfontosabb, hogy „KIÉ A FÖLD”?

Kié az ÁLLAMI FÖLD?

    Ugyanis a föld a magyar állam tulajdona, tehát nem párt tulajdon, sem egyiké, sem másiké. A rendszerváltás óta a kormányzó pártok erről rendszeresen elfelejtkeztek. Ha az állami föld valóban az államé, akkor annak érdekeit kell, hogy szolgálja.

    Az állam érdeke pedig nem lehet más, mint az, hogy a tulajdona a lehető leghatékonyabban működjön. Nem a birtokméretnek kell irányadónak lennie! A sokszor meghivatkozott európai birtokszerkezet nem azért alakult így, mert hozzánk hasonlóan feldarabolták a területeket, hanem azért, mert a termőföldek koncentrációja csak addig a mértékig jutott el, ahol most állnak.

    A törvénytervezet szerinti 1200 illetve 1800 hektár önmagában, a tevékenységek ismerete nélkül, csak szám, ami lehet sok és lehet kevés! Ha nem az nyer pályázatot, aki egységnyi terület után a legtöbb adót fizeti be, aki a legtöbb munkavállalónak - lehetőleg teljes munkaidőben foglalkoztatottnak- biztosít munkahelyet és az állatállomány terén is a legkiemelkedőbb eredményekre képes, akkor eltemethetjük a magyar agráriumot!

    Világosan kell látni, ha a földpályázat leadásakor benyújtásra kerülő üzleti terv nem áll összhangban az elmúlt években elért gazdálkodási eredményekkel, akkor spekulatív, realitásokat mellőző vállalkozások kerülhetnek előnybe.

    A földek feldarabolása, elosztogatása, nem magyar érdeket szolgál! A nagyüzemek szétverésével átengedjük a hazai piacot a külföldi mezőgazdasági termékeknek. Ezt elkövetni több mint gondatlanság, vagy szakmai tudatlanság!

   A társas vállalkozásnál dolgozók az új meghatározás alapján nem számítanak földművesnek, így nem áll majd jogukban földet vásárolni, vagy bérelni. A nagyobb vállalkozások megszűnésével az ő jövőjük megpecsételődik! A MÉDOSZ értetlenül áll a helyzet előtt, hogy a hívatás szerűen mezőgazdaságból élők miként maradhattak ki!
Ha a „földet a gazdáknak” program miatt ezek az emberek elveszítik a munkahelyüket, még lehetőségük sem lesz abból megélni, amihez értenek. A földtörvény ellehetetleníti a társas vállalkozás alkalmazottait!

    A MÉDOSZ figyelmeztet minden országgyűlési képviselőt, hogy ne adja nevét egy olyan törvény elfogadásához, amely nem szolgálja az ország és a magyar agrárium, a foglalkoztatáspolitika érdekét!
Budapest, 2013. május 16.

MÉDOSZ ORSZÁGOS VÁLASZTMÁNYA
Asztalos Sándor
       elnök