Hankook: ezer új munkahely, a vegyipari szakszervezet örül és aggódik is

Miközben örül, komolyan aggódik is a szakszervezet a Hankook gumiabroncsgyár fejlesztése kapcsán bejelentett ezer új munkahely miatt, ezért követeli: a cég biztosítsa dolgozóinak a munkavállalói jogokat, s tartsa be a szabad szervezkedésre vonatkozó nemzetközi egyezményeket - írja közleményében a menedzsmenttel évek óta kemény egyeztetési vitában álló vegyipari szakszervezet. A VDSZ elnöke egy olyan nemzetközi konferenciáról küldte üzenetét, ahol éppen a Hankookhoz hasonló, az európai munkavállalói jogokat semmibe vevő cégek elleni kampányok elindításáról is döntenek. A VDSZ követeli, hogy minden munkahelyen tartsák tiszteletben a dolgozói jogokat és biztosítsák a szabad szervezkedés alapvető nemzetközi szabályokon alapuló lehetőségét.

    Míg itthon a Hankook rácalmási telepének fejlesztéséről, ezer új munkahely teremtéséről, a kormány és a cég együttműködéséről szólnak a hírek, Frankfurtban, a világszerte mintegy 50 millió dolgozót képviselő IndustriAll nemzetközi szakszervezet végrehajtó bizottságának ülésén arról is döntenek - talán éppen ezekben az órákban -, mely cégek ellen indítanak különféle kampányokat azért, mert semmibe veszik a munkavállalói jogokat, üldözik a szakszervezetet és kényük, kedvük szerint bánnak a munkavállalókkal - olvasható a vegyipari szakszervezet (VDSZ) közleményében. A szervezet elnöke, Székely Tamás - aki egyben az autonóm konföderáció vezetője is - támogatja azt a nemzetközi elvet, miszerint akár világméretű bojkottal is meg kell állítani a munkavállaló-ellenes tendenciát, s ennek kapcsán a közelmúltban, egy nemzetközi konferencián a Hankook neve is felmerül. A cég rácalmási gyárában a szakszervezet és a menedzsment ugyanis évek óta kemény harcban áll egymással, a szakszervezeti tisztségviselőknek napi küzdelmet kell folytatniuk a vezetőséggel az alapvető dolgozói jogokért.

    Ennek ellenére a VDSZ üdvözli a Hankooknál bejelentett ezer új munkahelyet, hiszen ennyi család megélhetése lesz garantált, ugyanakkor aggódik ezekért az emberekért, mert hosszú évek tapasztalata alapján tudja, a cégnél azon vannak, hogy az érdekvédelmet, s ezzel a munkavállalói jogokat is minimálisra szorítsák, vagy éppen totálisan megszüntessék.

    Székely emlékeztet rá, a szakszervezet és a cégvezetés közötti folyamatba többször bevonták a kormány különféle illetékeseit is azt kérvén, hassanak oda, hogy a koreai társaságnál is tartsák be a törvényeket, biztosítsák a munkavállalói jogokat, és végre mutassanak szándékot a kollektív szerződés megkötésére.

    Ráadásul - érvel a VDSZ elnöke -, ezerrel több munkavállaló mellé, a jelenleginél több szakszervezeti tisztségviselő működésére ad lehetőséget még a sokat kritizált új Mt. is. Az elnök leszögezi: a szakszervezetek minden egyes munkahelyet örömmel üdvözölnek, ám határozottan úgy vélik, hogy a munkavállalók csak érdemi szociális partnerségben működő cégeknél vannak biztonságban. Az elnök továbbra is azt kéri a kormány illetékeseitől, hogy kötelezzék a Hankook vezetőit - is - a munka világára vonatkozó hazai törvények és nemzetközi egyezmények betartására.

    A VDSZ követeli, hogy minden munkahelyen tartsák tiszteletben a dolgozói jogokat és biztosítsák a szabad szervezkedés alapvető nemzetközi szabályokon alapuló lehetőségét. Ehhez a követeléshez az egyesülés útjára lépett három szakszervezeti konföderáció - az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma - is csatlakozott.

    Mindezeket összevetve a mai bejelentés a szakszervezet számára is új lehetőséget teremt arra, hogy ismét megalapozott és a világon jó példát mutató rendezett munkaügyi kapcsolat alakuljon ki. A VDSZ kész a mihamarabbi eredményes és hosszú távú megállapodásokra.