A Vasas Szakszervezeti Szövetség nyílt levele a szakszervezeti tisztségviselők védettségéről

A Vasas Szakszervezeti Szövetség dr. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkárhoz és az országgyűlési képviselőkhöz is eljuttatta nyílt levelét, mely szerint a Vasas Szakszervezeti Szövetséghez tartozó munkavállalókat felháborítja az, hogy a 2012. évi CCXVI. törvény egyes foglalkoztatási tárgyú törvényeknek a Magyary Egyszerűsítési Programmal összefüggő, valamint egyéb célú módosításáról szóló „saláta törvénybe” rejtve, a karácsony és újév között megjelenő Magyar Közlönyben tették közzé.  Ebben hatályon kívül helyezték a 2012. évi LXXXVI. törvény - a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény hatálybalépésével összefüggő átmeneti rendelkezésekről és törvénymódosításokról” c. jogszabály - 14.§ (1) bekezdésében foglaltakat, mely alapján a 2012. június 30. napján a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény 28. §–a szerinti védelemben részesülő szakszervezeti tisztségviselők is védettek voltak.

   A működési területünkhöz tartozó munkahelyeken - a versenyszférában – nem tapasztaltunk visszaélést - és ezt a munkáltatók sem jelezték számunkra - a választott tisztségviselők számával és munkajogi védelmével, illetve a munkaidő-kedvezmény felhasználásával kapcsolatban.
 
   Nem hagyhatjuk szó nélkül, hogy erről semmiféle érdekegyeztetés és sajtónyilvánosság nem volt, ezt a ”sunyi” módszert nem tartjuk méltónak a magyar Országgyűléshez! Egyben nehezményezzük azt is, hogy Ön, mint az érdekegyeztetésért felelős államtitkár ehhez a nevét adta! A szakszervezetünk tisztségviselői, akik akár szabadidejükben is, sokszor családjuk rovására munkatársaik érdekében dolgoznak, gyakran ütközve a munkáltatóval is, jogaik csorbítása után ezt már nehezen felejtik el!
 
 
Üdvözlettel:
 
Balogh Béla
elnök