Villamosenergia-ipari demonstráció a Vagyonkezelőnél július 2-án

Mivel az MVM társaságcsoporton belül a folyamatos egyeztetések, valamint az ágazati, és az országos bérajánlás megszületése ellenére sem sikerült a mai napig megegyezni az idei bérekről, a területén működő szakszervezetek sztrájkbizottságot alakítottak, és 2013. július 2-án, 10.00 órakor a Nemzeti Vagyonkezelő épülete előtt demonstrációt tartanak.

A demonstráció időpontja: 2013. július 2. 10.00-12.00
A demonstráció helyszíne: Budapest, XIII. Újpest rakpart Gogol utca és Ipoly utca közti szakasza.


   Az MVM csoport Érdekegyeztető és Konzultációs Fórum szakszervezeti oldala, az MVM TSZSZ tárgyalódelegációja eredménytelennek tartja a 2013. június 14-én lefolytatott MVM társaságcsoport szintű bértárgyalást. A munkavállalói oldal a 3,1% kereset színvonalnövelést és a szociális ellátások reálértékének megőrzését kezdeményezte, és indoklásukban – többek között – megerősítették, hogy ajánlásként korábban mind a Villamosenergia-ipari Ágazati Párbeszéd Bizottság keretein belül aláírt ágazati megállapodásban, mind a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán aláírt megállapodásban is a nettó keresetek reálértékének megőrzése szerepel.

   A munkáltató egyéb érvelések mellett bejelentette, hogy az országos bérajánlásról csak a sajtóból értesült, erről hivatalos tájékoztatást a mai napig nem kapott. A mozgóbér-keret terhére 1,6%-os alapbérfejlesztést, és a jóléti és szociális kiadások változatlanul hagyását javasolta.

   A szakszervezet a munkáltatói oldal javaslatát nem fogadta el, fenntartotta korábban  jelzett álláspontját, valamint egyebek mellett felhívta a munkáltató figyelmét arra, hogy értékelésük szerint az MVM csoport 2012. évi gazdasági eredményei megalapozzák a munkavállalói elvárások teljesülését.

   Az MVM TSZSZ vezetősége bejelentette, hogy kész további tárgyalásokat folytatni, de egyúttal jelezte azt is, hogy sztrájkbizottságként – 2013. július 2-ára 10:00 órai kezdettel a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. székháza elé – megkezdte a tüntetés szervezését. Amennyiben a tüntetés időpontja előtt a bérmegállapodás aláírásra kerül, a tüntetés elmarad.

Az MVM állásfoglalása itt olvasható.


Fiedler Péter,
Kommunikációs vezető
LIGA Szakszervezetek