Közlemény a Pápai Hús 1913. Kft.-nél kialakult munkaügyi konfliktusról

A Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ) Elnöksége legutóbbi ülésén áttekintette a húsipari cégek gazdasági helyzetét, különös tekintettel az elmúlt esztendőben a Kormány által kiemelt figyelemmel kezelt vállalatokat.

Az Elnökség jóváhagyta a Pápai Hús 1913. Kft.-nél működő alapszervezetének kérését az Országos Sztrájkbizottság összehívására. Az Országos Sztrájkbizottság megtartotta ülését és hozzájárult ahhoz, hogy az alapszervezetnél megalakuljon a helyi sztrájkbizottság. A cégnél kialakult munkaügyi konfliktus oka, hogy a vállalatvezetés felmondta a Társasági Kollektív Szerződést, a szakszervezet véleménye szerint jogellenesen.

A Kollektív Szerződés megszűnése az ott dolgozó munkavállalóknak jelentős anyagi hátrányt, jövedelemcsökkenést okoz. A hatályos Kollektív Szerződés az új Munka Törvénykönyv figyelembe vételével közel egy éve köttetett, amely már hátrányosabb volt a munkavállalókra nézve, mint az előző és jelentős kompromisszumokat tartalmazott.

A HDSZ helyi alapszervezete elengedhetetlennek tartja, hogy létezzen a Társaságnál Kollektív Szerződés és kezdődjenek tárgyalások akár egy új Kollektív Szerződés megkötésére.

A HDSZ Elnöksége támogatja a pápai kollégák törekvéseit, követeli a Kollektív Szerződés felmondásának megszűntetését és a tárgyalások mielőbbi megkezdését.

A közvélemény előtt is ismert, hogy a cégnél tulajdonosváltás történt, a Pápai Önkormányzat a tulajdonos és a vállalkozás pénzügyi nehézségekkel küzd. Ebben a helyzetben fontos lenne a munkabéke fenntartása.
Az Elnökség álláspontja szerint a cég piacainak megőrzésére kellene koncentrálni, hiszen azok megtartása nélkül minden reorganizációs, költségcsökkentési intézkedés hiábavalónak bizonyulhat. A Kollektív Szerződés felmondásával, majd három hónap múlva érhető el költségcsökkentés - amely a munkavállalókat erőteljesen sújtja – pótcselekvés, amennyiben nem történik jelentős forrásbevonás.

A legfrissebb szakszervezeti tapasztalatok     az elmúlt esztendőben a Gyulai Húskombinátnál történtek, ahol szintén felmondták a Kollektív Szerződést, azonban az így szerzett előnyök révén sem menekült meg a Társaság a felszámolástól és nem hosszabbodott meg a vállalat működése.

A HDSZ Elnöksége levélben fordult a Tulajdonoshoz, Pápa város Önkormányzatához, Polgármesteréhez, hogy segítsen megoldani a munkaügyi konfliktust.

Budapest, 2013. augusztus 14.

HDSZ Elnöksége nevében

Kapuvári József
elnök


A HDSZ elnökének levele Pápa város Polgármesteréhez:

Pápa Város Önkormányzata
Áldozó Tamás Polgármester Úr
részére

Pápa

Tisztelt Polgármester Úr!

Szakszervezetünk Elnöksége áttekintette a Pápai Hús 1913. Kft-nél a Kollektív Szerződés felmondása következtében kialakult munkaügyi helyzetet.

Támogatjuk a cégnél működő alapszervezetünk törekvését, hogy ne szűnjön meg a Kollektív Szerződés.
 
Elnökségünk, mint ahogy az elmúlt esztendőben, továbbra is a munkahelyek megőrzését tekinti elsőszámú kérdésnek, hiszen a Kormány az adófizetők pénzét ezzel a céllal juttatta a városnak, a cégnek.
Fontosnak tartjuk a munkabéke megőrzését, mert ez is elősegítheti a munkahelyek fennmaradását, ebben a kérdésben a tulajdonos, a vállalatvezetés és a munkavállalók érdekei egybeesnek. A közpénzről szóló kormánydöntés célja nem a Kollektív Szerződés felszámolása, a munkabéke megszüntetése és ezáltal a munkavállalók még rosszabb helyzetbe hozása, hanem ismételten hangsúlyozzuk, a pápai húsipari munkahelyek megtartása. A Gyulai Húskombinát példája megmutatta, hogy a Kollektív Szerződésben szabályozott költségek csökkentése egy pillanatig sem ad esélyt a vállalkozásnak a továbbélésre a kialakult helyzet súlyossága miatt.
 
Ha a Kollektív Szerződés ügyében tárgyalások útján nem következik be pozitív fordulat, megállapodás, akkor szakszervezetünk az elkövetkezendő hetekben minden rendelkezésére álló eszközzel segíti a pápai kollégákat érdekeik megvédésében.

Kérjük Polgármester Urat, hogy a rendelkezésére álló eszközökkel - Felügyelő Bizottság, tulajdonosi testület befolyása – támogassa a Kollektív Szerződés fennmaradását.

Budapest, 2013. július 24.

HDSZ Elnöksége nevében

Kapuvári József
elnök