A Spar és a KDFSZ közötti sztrájk tárgyalásról

Sajtónyilatkozat

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete és a Spar Magyarország Kft. vezetése meg kezdte a sztrájk  tárgyalásokat.

    A munkáltatónál működő másik szakszervezet, a KASZ megyei és helyi bizalmija először szakszervezeti képviselőkként, ezt követően pedig  a munkáltatói tárgyalódelegáció tagjaiként (!) próbáltak részt venni az egyeztetésen. A KDFSZ képviselői ezt a leghatározottabban elutasították.

    A Munkáltató magas szinten képviseltette magát a tárgyalásokon és felkérte Dr. Pál Lajos neves munkajoggal foglalkozó ügyvédet, az új Mt. szerkesztőbizottságának tagját a jogi képviseletére. Ez azt mutatja, hogy a munkáltató a sztrájk helyzetet megfelelő komolysággal kezeli, ugyanakkor a tárgyalásokon tapasztaltak szerint a követelések teljesítésére egyelőre nem mutat elegendő hajlandóságot.  

    A gépkocsivezetők elszántságát mutatja, hogy piros szalagot kötnek a sztrájkban résztvevő gépkocsivezetők a visszapillantó tükrükre ezzel is jelezve, hogy nyíltan vállalják véleményüket.

    A szakszervezet és a munkáltató a tárgyalásokat 2013.09.05.-én folytatja.

    A Sztrájk követelések a mai napon módosításra kerültek, így a gépkocsivezetők a következőket kérik a munkáltatónál:
  1. Valamennyi a SPAR alkalmazásában álló gépkocsivezető alapbére egységesen 2014. január 1-től olyan mértékben kerüljön megemelésre, hogy nettó 250.000,-Ft-ot kapjanak kézhez. Az újonnan alkalmazásra kerülő gépkocsivezetők alapbére nettó 200.000,-Ft legyen a próbaidő tartamára. A jelentős mértékű alapbér emelést indokolja, hogy a gépkocsivezetők a SPAR működése szempontjából létfontosságú rendkívül összetett munkakört töltenek be, mely során a nagy értékű áruk felvétele és kihordása mellett azok lepakolásáról is gondoskodniuk kell. Tovább nehezíti feladataikat az utazó munkavállalókra vonatkozó eltérő, rendkívül összetett munkajogi szabályozás is.
  2. A SPAR, mint munkáltató a gépkocsivezetők munkaszerződésében vállaljon kötelezettséget, hogy a lakóhelyről, illetve a tartózkodási helyről a munkavégzés kiinduló helyszínére, illetve a később onnan a lakó, illetve tartózkodási helyre való utazás költségét minden esetben megtéríti, a jelenlegi munkáltatói szabályzatnak megfelelően. A követelés célja, hogy a jelenlegi utazási költségtérítés munkaszerződés alapján illesse meg a gépkocsivezetőket.
  3. A SPAR fizessen a gépkocsivezetők részére 2014. január 1-től havi 10.000,-Ft értékű Erzsébet utalványt.
  4. A SPAR tegye lehetővé, hogy a KDFSZ kísérő nélkül is toborozhasson, illetve végezhessen érdekképviseleti tevékenységet a logisztikai központokban, illetve a munkáltató egyéb telephelyein természetesen a munkáltató biztonsági előírásainak betartása mellett. A követelést indokolja, hogy a SPAR által biztosított kísérő minden esetben jelen van a KDFSZ képviselője és a munkavállalók beszélgetéseinél, ami elfogadhatatlan.
  5. A SPAR a gépkocsivezetők részére is az Mt., a Kkt., és a Kollektív Szerződés rendelkezéseivel összhangban adjon ki munkaidő-beosztást, amely a munkaidő tervezett kezdetét és tervezett befejezését is tartalmazza.
Kelt: 2013. szeptember 2.
KDFSZ vezetősége

KERESKEDELMI DOLGOZÓK FÜGGETLEN SZAKSZERVEZETE
Posta cím: 2030, Érd, Hivatalnok utca 74.sz.
E-mail: kdfsz.szakszervezet(at)gmail.com
             (kdfsz(at)citromail.hu)
Fax: + 36 23 360 788
www.kdfsz.hu