VDSZ: Adómentes kompenzációt a banki díjakra!

Kiverte a biztosítékot a munkahelyeken a dráguló banki tranzakció, ezért a szakszervezetek azt javasolják, legyen járulékmentes az a kompenzáció, amellyel a cégek átvállalhatnák a folyószámlákra utalt bérek felvételének költségét. A javaslatot a vegyipari szakszervezet ma levélben elküldte a kormány illetékeseinek, s ezzel párhuzamosan az egyik konföderációval összefogva aláírásgyűjtési akciót kezdett. A szakszervezet szerint nem lehet rezsicsökkentésről beszélni, ha azt, amit a kormány látványosan betesz az emberek egyik zsebébe, a másikból bújtatottan kiveszi. Márpedig a dráguló tranzakciós dj is a családi rezsi része - szögezi le a szakszervezet.

    Ha más megoldás nincs, akkor készpénzben követelik bérüket a dolgozók, hogy semmiféle tranzakciós díj ne terhelje őket, s tisztán hozzájuthassanak a fizetésükhöz - állítja tapasztalataira hivatkozva a vegyipari szakszervezet (VDSZ). A helybeni kifizetési rendszer visszaállítása azonban olyan költséggel jár, amelyet egyetlen munkaadó sem vállal, ezért a szakszervezetekkel közösen keresik a megoldást. A VDSZ (Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége) saját konföderációjával, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségével (ASZSZ) összefogva azt javasolja, járulékmentesen fizethessenek a cégek olyan kompenzációt a dolgozóknak, amely a banki tranzakció költségét ellensúlyozza - írja közleményben és a kormány illetékeseinek - Rogán Antalnak, a kormánypárt frakcióvezetőjének és Németh Szilárdnak, a rezsicsökkentésért felelős munkacsoport vezetőjének - küldött levelében is mindkét szakszervezet elnökeként Székely Tamás. A VDSZ-hez és az ASZSZ-hez tartozó cégeknél az érdekvédők megkezdték az egyeztetést a munkaadókkal, s tapasztalatuk szerint a legtöbb cégnél hajlanának a kompenzációra, ha azt nem terhelné adó és egyéb járulék.

    Székely szerint a munkahelyeken soha nem tapasztalt elégedetlenséggel fogadják a dráguló banki költségeket, s felháborítónak tartják a rezsiemelésnek ezt a módját. Mert ez is rezsi - szögezi le az elnök -, hiába próbálják más köntösbe bújtatni, hiszen a családi költségvetést terheli, ráadásul mostantól csaknem a kétszeresére emelkedik.

    A bérek folyószámlára történő átutalását nem a dolgozók választották, hanem rájuk kényszerítették - emlékeztet Székely -, ezért érthető, hogy jogukkal élve követelik a készpénzes forma visszaállítását vagy olyan megoldást, amellyel a teljes pénzükhöz hozzájuthatnak. A tömeges készpénzes kifizetés azonban nemcsak a cégeket, hanem az egész gazdaságot megrendítené, ezért közös érdek megtalálni a mindenki számára megfelelő megoldást - érvel Székely. Az elnök kijelentette, a két általa vezetett szakszervezet közös aláírásgyűjtésbe kezdett, s az akciót régóta nem tapasztalt összefogással fogadják az emberek, hovatartozástól függetlenül készséggel csatlakoznak a kezdeményezéshez. Egységesen követelik: a kormány teremtse meg a szükséges feltételeket, garantálja a munkáltatók és a szakszervezet közötti megállapodás eredményeként született kompenzáció adó- és járulékmentességét.