Nyílt levél Hende Csabának, Magyarország honvédelmi miniszterének

Tisztelt Miniszter Úr!

    Mi, a Honvédszakszervezet tagjai, hivatásos- szerződéses- nyugállományú- és szolgálati járandóságos katonák nem vagyunk önzőek. Sőt! Mi örülünk a közszférás kollégák sikereinek. Ezért is szolgált nagy örömünkre, hogy az egészségügyi dolgozók mellett a pedagógusok illetményei is emelkednek szeptembertől.
    Nekünk viszont a hivatásos és szerződéses állomány érdekében szükséges szót emelnünk. Tesszük mindezt azért, mert ebben az esztendőben, több esetben felelős személyektől elhangzott, hogy jövőre emelkedik a katonák illetménye. Ez a jó hír azonban az utóbbi hetekben az újság hírekben, a rádióban, tévében elhangzott riportok fényében veszített értékéből.

    Tisztelt Miniszter Úr!

    Az illetmények és a béren kívüli juttatások ügyében legutóbb szeptember 5-én ültünk a HM illetékeseivel asztalhoz. Mivel semmilyen előremozdulást nem érzékeltünk a munkáltató HM részéről, ezért felkérjük Önt, hogy tájékoztassa a katonákat! Azt kérjük Öntől, hogy legkésőbb szeptember 18-ig válaszoljon arra, a minden katonát érdeklő kérdésre, hogy ,,várható-e a katonák részére illetményemelés 2014. január 1-től?”.
    A kérdés mihamarabbi tisztázása érdekében a munkavállalói oldal képviseletét gyakorló reprezentatív szakszervezetek azt kezdeményezték, hogy soron kívül üljön össze a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) és folytasson tárgyalásokat a béremelésről. Bízunk benne, hogy a tárgyalások szeptember 30-ig, a 2014. évi költségvetés előterjesztéséig sikerre vezetnek, és nem válik szükségessé további érdekképviseleti lépések szervezése.

    Összegezve: noha a bizalom a tárca iránt töretlen, a jövő évi költségvetés benyújtásáig alig 3 hét van hátra, még mindig nem késő azt módosítani. A katonák jó néven vették a köztársasági elnök, a miniszterelnök és az Ön elismerő szavait, elhitték a tisztavatás, az önkéntes tartalékosok eskütétele, a laktanya-látogatások és nem utolsó sorban az árvíz utáni állománygyűlések alkalmával elmondottakat. Bíztak abban, hogy az első Orbán kormány négy éve után bő egy évtizeddel, ebben a kormányzati ciklusban is lesz újra érdemi illetményemelésük. Úgy gondoljuk, hogy nem érheti súlyos csalódás a katonai állományt és azt várjuk, hogy 2014 a katonák béremelésének éve lesz. 

    Tisztelt Miniszter Úr!

    Felkérjük, hogy még a 2014-es költségvetés benyújtása előtt tegyen meg mindent azért, hogy a katonák illetménye január 1-től 20%-kal emelkedjen.

    Várjuk megtisztelő és remélhetőleg pozitív válaszát.

    Budapest, 2013. szeptember 10-én.
                                                                     

A Hosz elnöksége