Az MSZOSZ delegációjának látogatása a norvég LO-nál a Norvég projekt keretében

2013 szeptember 25-28-án a Norway Grants által az Innovation Norway-on keresztül támogatott „A szociális párbeszéd erősítése a munkavédelem területén” című projekt keretében az MSZOSZ tíz fős delegációja látogatott Norvégia fővárosába, Oslóba.

    A tanulmányút célja az volt, hogy projekt keretében alkalmazott megyei munkavédelmi képviselők megismerjék, hogyan valósul meg Norvégiában a munkavédelem, illetve a szociális párbeszéd a munkavédelem területén, szorosabbra fűzzék a kapcsolatokat a norvég LO-val, némi betekintést nyerjenek Norvégiába, a norvég gazdasági és szociális helyzetbe, a norvég mentalitásba.

    A tanulmányút résztvevői megismerkedtek a legnagyobb norvég szakszervezeti szövetség, az LO működésével, s sikerült közvetlen kapcsolatot kialakítani az LO és az MSZOSZ munkavédelmi képviselői között. Az LO Gazdasági és Szociális osztályának vezető tanácsadója, Knut Thonstad ismertette az LO Norway jelentős szerepét a szociális párbeszéd és a gazdaságpolitika alakításában. Anne Mette Odegard, az LO-hoz kapcsolódó gazdasági és munkaügyi kutató, a Fafo szakértője a szociális párbeszéd sikerének titkaiba és gyakorlatába vezette be a résztvevőket.

    A magyar delegáció elméletben és gyakorlatban is megismerkedett egy norvég specialitással, mint követendő, ill. követhető jó példával, az un. regionális munkavédelmi képviselői rendszerekkel, hátterükkel és tapasztalataikkal. Steve Mutch a több éves előkészületek után 2013 tavaszán a tisztítás, vendéglátó-és szállodaipar területén létrejött regionális munkavédelmi rendszerrel ismertette meg a résztvevőket, miközben másnap  az építőiparban alkalmazott rendszert ismertek meg a delegáció tagjai a fornebu-i „Hent Eni” és a sorenga-i "AS Bygg Oslo" építőipari vállalatoknál megvalósuló látogatás során, ahol a magyar vendégek elkísérték munkájukba a regionális munkavédelmi képviselőket.

    A magyar delegáció találkozott az Innovation Norway Pénzügyi igazgatójával is, Tore Lasse-val, aki beszámolt az Innovation Norway helyéről, küldetéséről.

    Az LO Norway részéről, a tanulmányút szervezői – Hans Ovind Nilsen és Siri Relling – kitünő és gördülékeny programot állítottak össze, amely lehetőséget nyújtott az elméleti megközelítés mellett a gyakorlatba történő betekintésre is.

Budapest, 2013. október 6.