A közlekedésiek felszólítják a kormányt - Szociális párbeszédet követel a KSZOSZ

Közlekedési kerekasztal létrehozását, szociális párbeszédet, az egészségre ártalmas munkakörök felülvizsgálatát, s a korkedvezményes nyugdíj megtartását követeli - egyebek mellett - a Közlekedési Szakszervezetek Országos Szövetsége. A szervezet pontokba foglalta a követeléseit azon a mai, budapesti kongresszuson, amelyen az Európai Közlekedési Szakszervezet főtitkára is részt vett.  A szakszervezetek a hétpontos petíciót a kormány illetékeseihez is eljuttatják.

    Hétpontos követelést fogalmaztak meg a közlekedési ágazatban működő szakszervezetek annak érdekében, hogy a kormány és az illetékes hatóságok javítsanak a munkakörülményeken és az utasok jobb kiszolgálásának feltételein. A Közlekedési Szakszervezetek Országos Szövetsége (KSZOSZ) szervezésében összehívott budapesti, rendes éves kongresszuson Eduardo Chagas, az Európai Közlekedési Szakszervezet főtitkára is részt vett.  A KSZOSZ tagszervezetei - a Vasutasok Szakszervezete, a Teherfuvarozók Európai Szakszervezete, a Közúti Közlekedési Szakszervezet, a Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete, valamint a Városi Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége - a kongresszus végén elfogadták azt a hétpontos követelést, amelyet a napokban eljuttatnak a kormány illetékeseihez:

    "Felszólítjuk a Kormányt, hogy változtasson az eddigi, szociális párbeszédben való magatartásán, és a kompetens személy kijelölése mellett haladéktalanul kezdődjenek meg a tárgyalások az alábbi témákban:
  1. Kezdjen szakmai párbeszédet a közlekedési ágazaton belül a Közlekedési Kerekasztal létrehozására!
  2. Tegyen intézkedéseket a közösségi közlekedés menetrendjeinek összehangolására!
  3. Tartsa hatályban a korkedvezmény intézményrendszerét!
  4. Vizsgálja felül a veszélyes és egészségre ártalmas munkakörök szabályozását!
  5. Biztosítsa és tegyen lépéseket annak érdekében, hogy minden munkavállaló tranzakciódíj nélkül jusson a havi munkabéréhez!
  6. Vizsgálják felül a gyorsvonati pótjegy bevezetésének kedvezőtlen hatását a munkavállalókra, a vasutas munkavállalók családtagjaira és nyugdíjasaira, valamint a közúti közlekedésben dolgozókra is!
  7. Elvárjuk, hogy Magyarországon a járművezetők és nemzetközi gépjárművezetők szakmai státuszát ismerjék el!"