A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete átláthatóságát hitelesen igazolta az NFÜ-nek

A mai napon több hírportál – többek között a www.Hvg.hu – oldalán is megjelent az a hír, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) által közzétett átláthatatlan cégek listáján több szakszervezet is szerepel, melyek egyike a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ).

    A KASZ határozottan visszautasítja azt az abszurdnak tűnő híresztelést, mely szerint bármiféle köze lenne az NFÜ által kiszűrni próbált offshore cégekhez.

    Az NFÜ-nek a lista elkészítése előtt elvárható kötelessége lett volna tisztázni, az értesítések kiküldése körül felmerült adminisztrációs hibákat, ugyanis pl. a KASZ csak az NFÜ által 2013. október 15-én kiküldött levélről kapott a rendszerben szereplő e-mail címére elektronikus értesítést. Az előző két értesítésnek az e-Pályázati Tájékoztató Felületre való feltöltéséről az ügynökség „elfelejtett” információt küldeni a szakszervezet számára. Az pedig senki számára nem róható fel hiányosságként, hogy egy több éve lezárt pályázat anyagait az elektronikus tájékoztató felületen nem nézegeti nap, mint nap.

    A KASZ a hírekben említett átláthatósági nyilatkozatát az értesítésről való tudomásul szerzést követően beküldte, melyet a megfelelő módon igazolni is tud.

    A szakszervezet átláthatósági nyilatkozata értelmében vezetői – elnök, alelnök – nem résztulajdonasai egyetlen olyan cégnek sem, amellyel a pályázat lebonyolítása során a KASZ megbízási szerződést kötött.

    A KASZ számára érthetetlen, hogy egy szakszervezetnek mi módon lehet vizsgálni a tulajdonosi hátterét. A szakszervezet tulajdonosai – átvitt értelemben – a tagjai, hiszen a szakszervezet vagyonát az ő tagdíjbefizetésük adja. Ebben a törvény erejénél fogva sem lehet a vezetőknek részesedésük.

    A fentiek alapján tehát bizonyítható, hogy a KASZ az átláthatóságát hitelesen igazolta az NFÜ-nek, Alapszabálya a Fővárosi Bíróságon bárki számára megtekinthető.

Budapest, 2013. október 30.

Dr. Sáling József Buday Pálné