Varga László: A 98 százalékos büntetőadó alkotmányellenes, nemzetközi szabályokba is ütközik, - újra kell gondolni!

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) megelégedéssel nyugtázza, hogy azt a jogi álláspontot, amit a 98 százalékos ”büntetőadó”-val kapcsolatban mindig is hangoztatott, a strassbourgi Emberi Jogi Bíróság Nagykamarája a Magyar Kormány fellebbezését elutasítva megerősített.

    Mindig is azt mondtuk, hogy a ”büntetőadó” nemcsak alkotmányellenes, hanem nemzetközi szabályokba is ütközik.

    A SZEF és tagszakszervezetei javasolták az érintetteknek, hogy forduljanak bírósághoz, alakítsanak perközösségeket, és úgy tűnik, hogy akik ezzel éltek, a mostanihoz hasonló ítéletekben reménykedhetnek.

    A strassbourgi ítélet lehetőség és kötelezettség is néhány dolog újragondolására.

    A kormánynak és a parlamentnek újra kell gondolni a 98 százalékos ”büntetőadó”-val kapcsolatos jogszabályt, és érvénytelenítenie kell azt, mert minden időben elindított per kártérítéssel fog végződni.

    A kormánynak újra kell gondolnia az érdekegyeztetést, mert a többnyire semmibe vett szakszervezetek egy megfelelően működő párbeszédrendszerben úgy vehetnek részt a jogszabályok alakításában, hogy azok ne elhúzódó és nemzetközi bírósági ítélettel lezáruló helyzetet teremtsenek.

    S végül, de nem utolsó sorban újra kell gondolnia minden munkavállalónak, hogy szakszervezeti tagságot vállalva, és a szakszervezetek által nyújtott lehetőséggel élve, nemcsak a jog szerinti igazsághoz, hanem a normális mindennapi élethez is közelebb kerülhet.

Budapest, 2013. november 6.

Varga László
SZEF elnök