Feljelenthetik a BKK-t a BKV-s szakszervezetek: hamisított bérlettel utaznak az ellenőrök

Ügyészségi vizsgálatot kezdeményeznek BKV-s szakszervezetek a tulajdonosi jogokat gyakorló Budapesti Közlekedési Központ ellen, ha nem sikerül megszüntetni az elsőajtós felszállási renddel és a jegyek, bérletek ellenőrzésével kapcsolatos törvénytelenséget. Az érdekvédők jogi álláspontja szerint ugyanis a BKK emberei hivatalos okirattal való visszaélést követnek el, amikor érvénytelen bérletekkel megpróbálják csőbe húzni a járművezetőket. A sofőrökre ellentételezés nélkül kényszerítette rá az ellenőri feladatokat a Budapesti Közlekedési Központ. A járművezetőknek negyvenféle utazási okmányt kell felismerniük az utasok felszállása közben, egyetlen pillanat alatt.

    Felügyelőbizottsági ellenőrzést, s végső esetben ügyészségi eljárást követelnek a szakszervezetek az elsőajtós felszállási rendszer bevezetése, ezen belül is a Budapesti Közlekedési Központ ellenőreinek eljárása miatt - adta hírül közleményében a Belföldi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezete. A BTDSZ elnöke, Szabó István elmondta: több jogász egybehangzó véleménye szerint is hivatalos okirattal való visszaélés tényét súrolja a módszer, ahogy a BKK emberei a fővárosi járművezetők munkáját tesztelik. Mint arról korábban beszámoltunk, az inkognitóban utazó ellenőrök érvénytelen bérlettel és különféle - ugyancsak érvénytelen - utazási engedéllyel szállnak fel a legzsúfoltabb járatokra is azt vizslatva, észreveszi-e a bérlet felmutatásának egyetlen pillanatában a sofőr az átverést. A szakszervezet álláspontja szerint ezt, s az ehhez hasonló módszert még a BKK belső szabályzata is tiltja. Az ellenőrök "természetesen" feljelentik a munkaadónál azt a járművezetőt, aki a jegyek eladása, az esetleges számlák kiállítása, s nem mellesleg a forgalom, valamint az utasok biztonságos fel- és leszállása közbeni figyelmében nem füleli le a hivatásos bliccelőt. De hasonló sorsra jut az is, aki gondosan, ezért lassan ellenőriz, s a menetrendhez képest késve érkezik a megállókba és a végállomásra. A BKK kötbért számít fel, amit áthárít a BKV-ra, az pedig a lebuktatott sofőrre.

    A sunyi módszer azért is vérlázító, mert a sofőrökre előzetes egyeztetés és megfelelő képzés nélkül kényszerítette rá ezt a plusz feladatot a BKK. A feszült figyelmet igénylő vezetés közben a sofőröknek csaknem negyvenféle jegyet, bérletet, és egyéb címen kiadott utazási engedélyt kellene biztonsággal beazonosítani a pillanat töredéke alatt úgy, hogy erre mindössze 3-4 órás gyorstalpalón készítették fel őket. A főállású jegyellenőrök intenzíven három hetekig tanulják, s vizsgáznak is az okmányok és egyéb utazási feltételek ismeretéből. Ráadásul ők ezért kapják a fizetésüket, a járművezetők pedig a többletmunkáért egyetlen fillérrel sem kapnak többet - háborog Szabó.

    A BTDSZ több szakszervezettel együtt elvárja a BKV felügyelőbizottságától, hogy indítson vizsgálatot a érvénytelen bérletek használata miatt, s amennyiben felmerül az okirat hamisítás gyanúja, jelentse azt az ügyészségnek. A BKK-tól pedig azt várják az érdekvédők, hogy haladéktalanul rendezze a problémát: gondoskodjon megfelelő oktatásról, s a plusz feladat arányos ellentételezéséről. Szabó leszögezte: a szakszervezet elismeri, hogy ahogy Európa-szerte, úgy Magyarországon is az elsőajtós felszállás a leghatékonyabb módja a bliccelés visszaszorítására, ám a hazai rendszer mind jogi mind technikai feltétele finoman szólva meg sem közelíti az európai színvonalat.