KSZSZ: 40 000 köztisztviselő az utcán

Virgácsot a kormány ablakába!

    „A köztisztviselők egyre dühösebbek. Az állami szolgálatban állók bértárgyalása körüli erőpróba immáron a sztrájk irányába mutat. Még az infláció mértékében sem sikerült megegyezni, amelyhez a fizetéseket igazítani kell.” A köztisztviselői szakszervezet úgy döntött, hogy nagy demonstrációt szervez tiltakozásul az ellen, hogy a kormány elutasította a közszolgálati munkavállalók béremelési követeléseit. „Amennyiben az ország meg akarja őrizni közszolgáltatásainak magas színvonalát, biztosítania kell, hogy rendelkezésre álljon a minőséget garantáló személyzet.”

    A kormány 2014. évi béremelési ajánlata 1,7 %. A szakszervezet azzal érvel, hogy mivel az infláció mértéke tavaly 2,3 % volt, ezért a béreket az inflációhoz mérten kell emelni. Ennek megfelelően a bérfejlesztésnek 2–vel kell kezdődnie! A kormány álláspontja szerint az Európai Unió tagállamaiban az elmúlt években mérsékeltebben emelkedtek a közszolgálati bérek, míg az országban folyamatos bérfejlesztésre került sor.  Az illetékes miniszter a demonstrációhoz kapcsolódva kijelentette, hogy folytatják a tárgyalásokat. „Szeretne megállapodásra jutni januárban”.

    Mielőtt az olvasóban az elmezavar gyanúja merülne fel, a tudósításhoz tisztázni szükséges, hogy a Lajta melyik oldaláról szólnak ezek a hírek. Mi, akik a Lajta keleti oldalán élünk, nagyon örülnénk, ha ez a hír Magyarországról szólna, nem csupán Ausztriáról.

    Mi a helyzet a hazai közszolgálatban?

    2008 óta sokaknál 20%-ot meghaladó bruttó bércsökkenés következett be, amit a 25%-ot meghaladó infláció tovább rontott.

    Végezzünk egy számítást. Ha Ausztriában a 0,6 %-os reálkereset csökkenés miatt 40 000 köztisztviselő vonult az utcára, akkor Magyarországon (a szakszervezetek által követelt) 20 %-os béremelés eléréséhez hány fő kellene? Az eredmény: 1 333 333 fő. Ennek a létszámnak a biztosításához minden harmadik magyar munkavállaló aktív szolidaritására lenne szükség! Az elvi, erkölcsi együttérzést még talán vállalják is az egyéb munkavállalók, de aktív kiállásra a jelenlegi magyar körülmények miatt nem lehet számítani. Hatalmas kihívásnak kell tehát megfelelnie a novemberben létrehozott KÖZDEMOSZ-nak.

    Bécsben, a Kancellária Hivatal előtti demonstráción a GÖD (Köztisztviselői Szakszervezet) elnöke, Fritz Neugebauer úr azzal fejezte be beszédét, hogy „Akire ez a demonstráció nincs hatással, annak nincs szíve!”.

    A következő hetekben a Magyarországon szervezendő demonstrációk szónokai  vajon mivel fejezhetik be felszólalásaikat? Mit küldjenek virgács helyett a kormány ablakába? Várjuk a tagság kreatív javaslatait!

A GÖD által szervezett demonstrációról bővebben:
www.kszsz.org.hu
www.eurofedop.org
www.goed.at

Dr. Agg Géza
a KSZSZ elnöke